Doğu'daki İşsiz Üniversiteli Gençlerin Sayısı Oldukça Yüksek! Kimi Temizlikçi Kimi ise 4 Yıldır İşsiz...

Türkiye'de yaşanan işsizlikten en çok Doğu illerinde yaşayan gençler etkileniyor. İstihtamın az olduğu bölgede her sene mezun olaan üniversiteli gençler kısa süreli temizlik ve inşaat işlerinde çalışıyor. Öte yandan pek çok genç ise iş bulamadığı gibi KYK kredisini ödemek için ailesinden destek alıyor.
İşsizlik
İşsizlik 
Türkiye'de işsizlik ciddi bir sorun olarak pek çok yurttaşı etkiliyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre işsizlik %12.9. Bu da yaklaşık 4 milyon işsiz anlamına geliyor. Ancak bazı sendika ve STK'ların yaptığı çalışmalara göre ise 7 milyon işsiz bulunuyor. İşsizler bölgelere dağıtıldığında hangi bölgede daha çoki işsiz var? sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmasa da Doğu, Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir işsizlik olduğu gözlemleniyor. Özellikle de üniversite mezunu olup da işsiz olanların sayıso bir hayli yüksek. Bölgede yaşanan işsizlik sorunu TÜİK verilerinde de ortaya çıkıyor. Edinilen bilgilere göre en az 2 yıllık bir üniversite mezunu gençler bölgede istihtamın az oluşu nedeniyle batıya göç ediyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gelen gençler, buralarda bulaşıkçı, çaycı ve temizlikçi olarak çalışıyor. Asgari ücret bile alamayan üniversite mezunları, bir yandan da KYK borcu ile karşı karşıya. Öte yandan Doğu'da kalan işsiz üniversite mezunları ise çobanlık, hamallık ya da benzeri işler bile bulamadığını ifade ediyor.

"Üniversite mezunu olduğumu söylemeye utanıyorum!"


Sitemiz Webmgon'a konuşan gençler yetkililerin bu sorunu çözmelerini istiyor. Kocaeli'de boya işleri ile uğraşan 27 yaşındaki  Burhan Hancı, İnşaat Mühendisliği mezunu olduğunu söylüyor ve ekliyor: " ailem onca maddi yetersizliğe rağmen bana destek olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olmama yardımcı oldu ve benden çok şey bekliyorlar. 2 yıl önce mezun olduktan sonra pek çok yere başvurarak iş aradım fakat hiçbir şekilde sonuç alamadım. Benim gibi birçok arkadaşım kendi bölümünden mezun olduktan sonra ya iş bulamıyor ya da hiç alakası olmayan işler ile uğraşıyor." Öte yandan Vanlı olduğunu ifade eden Zehra Çetin ise şunları söylüyor: "Ben 2 üniversite mezunuyum. Yaklaşık 4 yıldır iş arıyorum. Van'da iş bulamayınca İstanbul'a geldim. Orda da durum aynı. İşverenler eleman almamak için bin bir türlü yola başvuruyor. Ben her geçen gün psikolojik sorunlar yaşıyorum. Torpille işe alınanları ve üniversitelilerin işsiz olduğunu görünce umudumu yitiriyorum."

Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olduğunu söyleyen 25 yaşındaki Emrah Yetişkin ise şu an da bir otelde bulaşıkçı olduğunu belirterek şunları ifade ediyor: "Ağrılıyım 2017'den beri iş arıyorum. Şu an bulaşık yıkasam da birkaç haftaya buradan da çıkarılabilirim. 2 yılda yapmadığım iş yok. Elimde CV'm her kapıyı çalıyorum. Gerçekten öyle bir durumdayız ki üniversite mezunu olduğumu söylemekten utanıyorum. Benim üniversite mezunu olduğunu duyan iş arkadaşlarım dalga geçer gibi senin ne işin var burada sen temizlik yapmak için mi üniversite okudun diye soruyorlar. "  Yine Webmgon.com'a konuşan bir başka işsiz genç olan Esra Öztürk, Diyarbakırlı olduğunu ve FTR bitirdiğini belirtti. 23 yaşındaki Esra şunları söylüyor: "Ben 400 puanla bin bir güçlükle kazandığım böiölümü başarıyla bitirdim. Ancak sonunda işsiz kaldım. Özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri bile bizi almıyor. Alanlar da çok komik maaşlar veriyor. 1 yıldır KYK borcum duruyor. Geçen ay Vergi Dairesi bana haciz işlemlerinin başlatılacağı yönünde kağıt yollamış. Devlet hem iş vermiyor hem de olmayan gelirimizle borcunu talep ediyor. Bu haksızlık."

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0