Heyecanı Yenmek Sandığınızdan Daha Kolay! Heyecanı Kontrol Etme Yöntemleri

Bize çoğu zaman istemediklerimizi yaptıran, yüzümüzün kızarmasına neden olan heyecanı yenmek aslında o kadar da zor değil.
Heyecan kontrol yolları
Heyecanın kontrol yolları
Günlük hayatımızın önemli anlarında heyecan bizlere her zaman eşlik etmekte. Tabi bu durum isteğimiz dışında gerçekleşmesi nedeniyle
heyecan, önemli anları, işleri çoğu zaman mahvedebilmekte. Hal böyle olunca da işin içinde çıkamıyor, çıkmaya çalışınca da tüm işi elimize yüzümüze bulaştırabiliyoruz. Hatta o an kendimizi tanıyamıyoruz, bunları ben mi yaptım? Diye kendimizi sorguluyoruz. Tabi sonrasında moral bozukluğu, mutsuzluk ve hayal kırıklığıyla beraber yaptığımız işte başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Peki bu can sıkıcı durumu nasıl atlatabiliriz? Heyecanımızı nasıl kontrol altına alabiliriz? Veya nasıl heyecanımızı azaltabiliriz? Haydi gelin bu sorularımıza yanıt bulalım.

HEYECANI KONTROL ALTINA ALMAK


Eğer daha önce heyecanı nasıl azaltabilirim? Diye küçük bir araştırma yaptıysanız şuna kesinlikle denk gelmişsinizdir: "Yaptığınız işlerde başarıya ulaşmak için heyecanınızı kontrol altına alın." evet bu cümle elbette doğru fakat heyecanımı kontrol altına alacağım demek yetmiyor. Belki kendinizi böyle inandırabilirsiniz peki ya ruhunuzu, içinizi nasıl inandıracaksınız bu duruma? Heyecanlanma  elbette psikolojik bir durumdur o nedenle ister katılın ister katılmayın olumlu düşünmek "heyecanı azaltır." ya da heyecanınızı kontrol altına almanızı sağlar. Örneğin sizin için önemli olan bir durumda "her şey yolunda" diyerek olumlu düşünebilirsiniz. Yapılan araştırmalar bu cümlenin ne kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Yine araştırmalarda  herkes tarafından bilinen "korktuğun başına gelir." sözü de ne kadar doğru olduğu ortaya konul maktadır.

Yapamam, edemem gibi olumsuz kelimelerin yerine yaparım,  ederim gibi  kelimeleri kullanmak heyecan durumunuzu olumlu etkilemekte. Unutmayınız ki bilinçaltı düz mantıkla çalışiyor. Siz bilinçaltınıza neyi iletirseniz o onu uygular. Bu yüzden insan bilinçaltı sadıktır neyi  isterseniz onu yapar. Bu, heyecanı kontrol etmek için ve diğer tüm psikolojik durumlar için geçerli. Bunu tüm uzmanlar her zaman dile getirmekte.


HEYECANI AZALTACAK YÖNTEMLER


Heyecan, aslında o kadar da kötü birşey değildir. Eğer heyecanınızı azaltacak birkaç doğru yol izlerseniz heyecan size başarı ve mutluluk bile getirebilir. Yani heyecan asla gereksiz bir his değil. Peki o zaman nasıl heyecanımızı olumlu hale getirebilirız?
Aslında  heyecanlı olmadığınızı kabul etmek her şeyden önce size büyük bir güven sağlar. Yani eğer "ben çok heyecanlıyım." gibisinden cümlelerle etrafınızda veya internet v.s de çözüm ararsanız bu daha da heyecanı arttıracaktır. Bu durumu çok abartıp aşırı hale getirmemekte fayda var.  Yine yapacağınız iş, gireceğiniz sınav veya bunlara benzer sizi heyecanlandıran, korkutan durumlar için asla şunu yapmayın:
"kesinlikle en iyisini yapmalıyım. Her şey mükemmel olmalı." demeyin. Daha doğrusu hata yapmamalıyım demeyin. Aksitakdirde hata size eşlik etmek için yanı başınızda bekler.

Diyelim ki yaptığınız iş esnasında heyecanlandınız hemen sakin olup, nefes egzersizleri yapmanız  en iyi çözüm olacaktır. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bilinçaltınızı doğru yönlendirebilirseniz kesinlikle ama kesinlikle heyecanınız asgari seviye inecek ve bu sayede heyecanınızı kontrol edebileceksiniz.
Heyecanın can sıkıcı bir hal alıp hayatımızı olumsuz etkilemesine engel olmanın en kolay, en basit yolu olumlu düşünmektir. Bu sayede başarı ve mutluluk her zaman sizlerle olacaktır. Tabi eğer gerçekten aşırı bir heyecan durumunuz varsa bir uzmandan yardım almanız muhakak gereklidir. Yoksa aşırı heyecanın sonu can sıkıcı bir hal alabilir. Öte yandan heyecanın her zaman olumsuz olmadığını, olumlu etkilerinin de olduğunu unutmamalıyız.







Paylaş

WhatsApp Telegram

4 Yorum:

  1. Ben en ufak bir şeyde çok heyecanlanıyorum geçengün parkur çalışmasında en ufak birşeyde heyecanima yenik düştüm :(

    YanıtlaSil
  2. darts oynuyorum ve evde tek başıma calışmalar yaparken cok us düzey de oynuyorum maca ccıkınca heycandan dolayo kontürolsüz atışlar yapıyorom atışlarım daaha yumuşak oluyor ve hedefe ulaşmamda cok zorluk yaşıyorum

    YanıtlaSil
  3. sikinti yapmican salla gidsin diyecen

    YanıtlaSil
  4. Ehliyet re direksiyon sınavını heyecan yüzünden kaybettim.Bildigim şeyleri unuttum

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0