"Online diyet çok daha avantajlı" Cansu Dumanlı Berber online diyet hakkında merak edilenleri anlattı

Başarılı Diyetisyen Cansu Dumanlı Berber, son yıllarda popülerleşen "online diyet danışmanlığı" hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. Aynı zamanda kendisi de online diyet danışmanlığı yapan Cansu Dumanlı Berber, pandemiyle beraber ilginin arttığını ifade ediyor.

Mazlum Günhan / WEBMGON

Pek çok alanda olduğu gibi beslenme ve diyette de online danışmanlığa ilgi büyük. Özellikle pandemiyle beraber bu ilgi katlanarak devam ediyor. Yüz yüze diyet danışmanlığına göre bazı avantajları olan yeni nesil diyet danışmanlığının en önemli avantajlarının başında uzmanlarla çalışma ve zaman kaybı olmadan destek almak geliyor. Öte yandan bu alanda pek çok diyetisyen de hizmet veriyor. Peki ama hangisiyle çalışmak gerekiyor? Online diyet danışmanlığında nelere dikkat edilmeli? Online diyet konusunda olumlu geri dönüşleriyle öne çıkan uzman diyetisyen Cansu Dumanlı Berber, merak edilenleri yanıtladı. Alanında pek çok başarılı işe imza atan Cansu Dumanlı Berber ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, yüz yüze diyet danışmanlığı ile online diyet danışmanlığı arasındaki farkları da konuştuk. 

İşte o röportaj...

Online diyet danışmanlığı nedir?
 
Pandemi ile hayatımıza daha çok yerleşen süreci internet aracılığı ile yürüttüğümüz bir diyet sistemi. Özellikle diyetisyen ofisine gelmeye fırsat bulamayan veya başka bir şehirde/ülkede yaşayan ve beslenme danışmanlığı almak isteyen kişiler için uyguladığımız bir yöntem.

Online diyet danışmanlığı ile yüz yüze danışmanlık arasında ne gibi farklar var?  

Aslına bakacak olursak yüz yüze gerçekleştirilen beslenme danışmanlığından iki farkı bulunuyor. Birincisi danışanın ölçüm alacağı tartının evindeki tartı olması, ikincisi ise görüşme esnasında farklı ortamlarda bulunmak. Son yıllarda kas yağ ölçümü yapabilen ev tartılarının artması ile de sürecin takibi daha da kolaylaştı diyebilirim.

Sosyal medyada pek çok diyetisyen online danışmanlık hizmeti verdiğini söylüyor. Peki online diyet danışmanlığı almak isteyen biri nelere dikkat etmeli? 

Bu danışmanlığı verenin diyetisyen unvanını taşıması önem arz ediyor. Diyetisyen unvanına sahip olmak için 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik lisans programını bitirmiş olmak gerekiyor. Maalesef bu konuda gerekli eğitime sahip olmayan, diyetisyen olmadığı halde kendini beslenme danışmanı olarak tanıtıp bu hizmeti veren kişiler çok fazla. 

Gerçekten bazılarının iddia ettiği gibi geleneksel danışmanlık online'a göre daha mı faydalı? Online diyet danışmanlığının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Açıkçası ben online diyetin avantajlarının biraz daha fazla olduğunu düşünenlerdenim. Özellikle büyükşehirde yaşayanlar yoğun iş temposu ve koşuşturmacalı hayatın içinde bir de diyetisyen ofisine giderek yolda daha fazla zaman kaybetmek istemiyorlar. Online diyet ile hizmete ulaşılabilirlik konusunda önemli bir engeli ortadan kaldırmış oluyoruz. 
Eskiden online diyete mesafeli bakılırdı ancak şu an günümüzde kabul görmüş ve iyi uygulanırsa geleneksel danışmanlıktan eksikleri olmayan bir sistem. Gelecekte de daha iyi bir noktada olacağına inanıyorum.

Online danışmanlık hizmetinden faydalanan biri için süreç nasıl işliyor? 

Her diyetisyenin sistemi kendine özgü diyebilirim. Ben 30 dk’lık görüntülü ve haftalık gerçekleştirdiğim kontrolleri tercih ediyorum. Bazen ayda bir ofiste görüşme diğer 3 görüşmeyi online takip ettiğim danışanlarım da oluyor. Geleneksel ve online diyetin hibrit sistem olarak hayata geçirdim diyebiliriz.

Bazı durumlarda diyetisyenler danışanlarından test talep edebiliyor. Peki bu durum online'da nasıl ilerliyor?

Aynı tahlilleri online danışanlardan da talep ediyoruz, onlar kendi şehirlerinde bulunan kurumlarda yapılan tahlilleri bize iletiyorlar, ilk görüşmede detaylı şekilde değerlendirip buna uygun bir program çıkarıyoruz. Eğer gerekli ise ara tahlilde talep edebiliyoruz. Kişinin uzakta olması bu anlamda bir aksaklık doğurmuyor.

Online danışmanlık hizmetlerinde çeşitli değişiklikler dikkat çekiyor.  Kimileri herkese hazır listeler verirken, kimileri ise kişinin durumuna göre özel diyet listesi ve danışmanlığı verebiliyor. Bu konuda neler tavsiye edersiniz? Onca diyetisyen arasından en uygun olanı nasıl bulunur? 

Benim gözlemlediğim 3 ayrı stilde online takip programları uygulanıyor. 
Birincisi, benim de en sık yaptığım ‘bireysel danışmanlık’. İkincisi ‘diyet grupları’, bu gruplarda gruba alınan bireyler genellikle aynı listeyi takip ediyor ancak kişisel porsiyonlamalar diyetisyen tarafından yapılıyor ve grup öncesi kişinin bu diyeti yapmaya uygun olup olmadığı sorgulanıyor. 
Yani en doğrusu bu şekilde yapılması diyebilirim. Grup sinerjisiyle insanların diyete uyumları artabiliyor bu anlamda pozitif etkileri var. 
Üçüncüsü ise ‘hazır listeler’, bu listeler diyet grupları ile benzer şekilde işliyor ancak kişi diyeti bir Whatsapp grubu olmadan tek başına uyguluyor. Yine aynı şekilde kişiye özel porsiyonlamalar diyetisyen tarafından yapılarak ve sağlık açısından bireyin diyeti uygulayabileceği sorgulanarak verilen listeler. 
Son iki seçenek daha kısa süreli diyet programlar için tercih ediliyor. Ancak unutulmamalı ki beslenme alışkanlıklarını 1 hafta veya 10 gün gibi kısa sürelerde değiştirmek mümkün değil. Bu programlar sağlıklı beslenmeye giden yolda yardımcı olabilecek programlardır.

Siz de online diyet danışmanlık hizmeti veren bir diyetisyensiniz. Aynı zamanda yüz yüze danışmanlık da veriyorsunuz.  Geleneksel danışmanlığa göre, online olarak size danışanların geri dönüşleri nasıl?

Açıkçası ben diyetisyen olarak online diyeti çok seviyorum ve bu sistemi artık diyetisyenler olarak da oturttuğumuzu düşünüyorum. Ben ve danışanlarım bu sistemden ve sonuçlarından genel olarak çok memnunuz diyebilirim.

Paylaş

WhatsApp Telegram

10 Yorum:

  1. Ceren Tarakçı6/18/2022

    Güzel bilgiler bir de tarafsız yaklaşılmış konuya en azından ballandıra ballandıra anlatılmamış

    YanıtlaSil
  2. Cem Akçay6/18/2022

    Emeğinize sağlık fakat hareketsizlik çok yaygın online yemek siparişi verelim online market ihtiyaçlarımızı karşılayalım sonra kilo aldık online diyet yapalım

    YanıtlaSil
  3. Sultan Dağbey6/18/2022

    Nedense online diyet konusunda ön yargılarım var

    YanıtlaSil
  4. Meltem Köse6/18/2022

    Hocam çok doğru söylüyor Instagram'da diyetisyen olarak gezen ortaokul mezunları var düşünün...

    YanıtlaSil
  5. Rabia Topal6/18/2022

    Gerçekten internetten bulduğum bir kişi sayesinde kilo verdim ama iletişimi iyi olan biriyle çalışın yoksa motive edemez sizi çok sıkıntı yaşarsınız

    YanıtlaSil
  6. Pınar Karataş6/18/2022

    Cansu hocayı ilk defa burada fark ettim şimdi Instagramdan baktım çok başarılı birine benziyor yolu açık olsun... Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Esma Doğan6/18/2022

    Acaba ben de denesem mi? Çünkü birebir görüşme bana çok yorucu geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Peki normal diyet danışmanlığı ile ücretleri aynı mı acaba

    YanıtlaSil
  9. Eda Nur Bağcı6/18/2022

    Aaa yemin ediyorum bu kadını Instagram'da görmüştüm çok bilgilendirici videoları var

    YanıtlaSil
  10. Adsız6/18/2022

    Çok dolandırıcı var dikkat etmek lazım

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0