Saç Dökülmesine Karşı Savaşabilecek ve DHT'yi Engelleyebilecek 6 Yiyecek

Beslenme Uzmanı Mahsun Fırat Demir, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı saç dökülmesi sorununa karşı önemli bilgiler verdi. Diyetisyen Demir, tamamen doğal besinler ile saç dökülmesinin önüne geçilebileceğine dikkat çekerek herkesin ulaşabileceği 6 besini paylaştı.  
Dihidrotestosteron (DHT), hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesine katkıda bulunduğu düşünülen testosterona benzer bir hormondur. Vücudunuz doğal olarak testosteronun yaklaşık % 5'ini 5-alfa redüktaz adı verilen bir enzim kullanarak DHT'ye dönüştürür. Bu enzimi bloke ederek, birçok yiyeceğin testosterondan DHT üretimini azalttığı ve saç dökülmesini önlediği düşünülmektedir. 

1. Yeşil çay 
Dünya çapında en popüler içeceklerden biridir.Yeşil çay, DHT'nin saç köklerine zarar vermesini engelleyerek saç büyümesini destekleyebilen yüksek miktarda bitki bileşiği EGCG içerir. 

2. Hindistan cevizi yağı 
Hindistan cevizi yağı, hindistancevizi çekirdeğinden veya etinden elde edilir.Yüksek pişirme sıcaklıklarına dayanma özelliği sayesinde yaygın olarak yemek pişirmek için kullanılır. Yağ ayrıca güzellik, cilt bakımı, saç bakımı ve genel sağlık alanlarında çeşitli uygulamalara sahiptir. Hindistan cevizi yağı, ağızdan sağlandığında test tüpü ve hayvan çalışmalarında DHT üretimini engellediği gösterilen, esas olarak laurik asit formunda orta zincirli trigliseritlerden (MCT'ler) yüksek oranda yağ içerir.Hindistan cevizi yağındaki baskın MCT olan laurik asidin, test tüpü ve hayvan çalışmalarında DHT üretimini engellediği gösterilmiştir. 

3. Soğan (ve quercetin açısından zengin diğer yiyecekler) 
Beyaz soğan, birçok yemeğe tatlı ama keskin bir tat katar.Az kalori içerirler ancak quercetin gibi yüksek miktarda antioksidan içerirler. Soğan, klinik öncesi çalışmalarda DHT üretimini engellediği gösterilen antioksidan kuersetin içerir. Bu faydaların insanlar için de geçerli olup olmadığını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

4. Zerdeçal 
Zerdeçal, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan ve sağlık yararları için toz özü olarak kullanılan bir bitkidir.Diğer faydalarının yanı sıra, artritten kaynaklanan ağrıyı azalttığı, kolesterol düzeylerini iyileştirdiği ve egzersiz iyileşmesini artırdığı gösterilmiştir. Zerdeçal, yemek pişirmede ve takviye olarak kullanılan popüler bir baharattır. Klinik öncesi çalışmalarda DHT'yi bloke ettiği gösterilen kurkumin içerir. 

5. Kabak çekirdeği 
Her balkabağı, demir, çinko, magnezyum ve antioksidan bakımından zengin yüzlerce besleyici tohum içerir. İlginç bir şekilde, kabak çekirdeği yağı erkeklerde saç büyümesini destekleyebilir. Kabak çekirdeği yağı, 5-alfa redüktaz enziminin insanlarda DHT üretmesini engelleyebilir ve böylece saç dökülmesiyle mücadele edebilir. 

6.Olgunlaşmamış soya fasülyesi 
Protein ve lif ile paketlenmenin yanı sıra, edamame fasulyesi, 5-alfa redüktazın etkisini bloke ederek DHT seviyelerini düşürebilen faydalı bitki bileşikleri olan izoflavonlar içerir. Edamame fasulyesi, saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olmak için insanlarda DHT seviyelerini düşürebilecek izoflavonlar ve potansiyel olarak diğer bileşikleri içerir. 

Saç dökülmesini tedavi etmenin diğer yolları 
DHT seviyelerini düşürmek için belirli yiyecekler ve besinler üzerine yapılan sınırlı sayıda çalışma göz önüne alındığında, potansiyel saç dökülmesi tedavileri konusunda sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir. Bazı ilaçlar veya vitamin takviyeleri size yardımcı olabilir. 
 
Besinler ilacınız olsun senlikler dilerim. 
Diyetisyen Mahsun Fırat Demir

Paylaş

WhatsApp Telegram

7 Yorum:

  1. Emel Anar11/01/2020

    Hocam 7 yaşındaki kızımın saçlarında yoğun dökülmeler oluyor bu normal mi

    YanıtlaSil
  2. Sefer Koç11/01/2020

    Saçım Benim Saçım Benim dökülüyor Saçım Benim girdim Keloğlan mağrasına gür çıkar Saçım Benim ;))

    YanıtlaSil
  3. Cem Ufuk11/01/2020

    Eğer saç dökülmesi başladıysa Kusura bakmayın ama geriye dönüş yoktur

    YanıtlaSil
  4. Cengiz Aldar11/01/2020

    Ben Bioxcin kullanıyorum yine de işe yaramıyor

    YanıtlaSil
  5. İbrahim Eren11/01/2020

    Hoca doğru söylüyor beyler kabak çekirdeği gerçekten işe yarıyor. Ben de başta çok saçma görmüştüm ama öyle

    YanıtlaSil
  6. Ne zaman saçımı yıkasam bi avuç saç dökülür.

    YanıtlaSil
  7. Valla sağolun çok faydalı

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0