Doğu Anadolu'ya Çalışmaya Geliyorlar! Workaway ile Beraber Avrupa ve Asya'dan Çok Sayıda Kişi Doğu'ya Akın Ediyor!

Workaway kapsamında dünyanın çeşitli yerinden insanlar Doğu Anadolu bölgesine gelip hem geziyor hem de çalışıyor. Asya'dan Avrupa'ya pek çok ülkeden gelen gezginlerin yola çıkma hikayeleri ise çok farklı. Şu an Doğubayazıt'ta çalışan İspanya'dan gelen Alex de bakın neden buralara kadar gelmiş?
Workaway turkce
Workaway
"Work and Travel" sistemini bilmeyen yoktur. Ancak Workaway, ülkemizde henüz adı yeni duyulan bir sistem. Dünyanın pek çok bölgesinden insanın yıllardır kullandığı Workaway, Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşıyor. Peki Workaway nedir? Her şey web sitesine kayıt olarak başlıyor. Kayıt işlemleri tamamlandığında siteden gitmek istenilen yer seçiliyor. Daha sonra yine Workaway sistemine kayıt olan iş ve kalacak yer sağlayıcıları karşınıza çıkıyor. Kriterlere uygun olan kişiyle iletişim kuruluyor ve anlaşma olursa yola çıkılıyor. Tabii yolda sisteme dahil arkadaşlar edinmek de mümkün. Sistemi en basit haliyle böyle özetlemek mümkün.  Dünyada yaygın olan Workaway sayesinde çeşitli yerleri gezenlerin  son zamanlardaki uğrak noktası ise Doğu Anadolu. Özellikle Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Workaway'cıların tercih ettiği noktaların başında geliyor. Hem bölgeyi gezmek hem de çalışmak isteyen insanların yola çıkma hikayeleri ise çok farklı. Şu anda Doğu illerinde gezen 2 Alman 1 İtalyan ve 1 İspanyol var. Biz de İspanya'dan gelen Alex'e neden buralara geldiğini sorduk.

Hem Çiftlikte Çalışıyor Hem de Video Editörlüğü Yapıyor


İspanya'dan Doğubayazıt'a gelen Alex, İngilizce'yi yolda öğrendiğini söylüyor. Doğubayazıt'a gelmeden önce birkaç ülke ve çok sayıda şehir gezdiğini ekliyor. Kendisine ait fotoğrafları haberde kullanılmasını istemeyen 28 yaşındaki genç gezgine soruyoruz neden buralara kadar geldin diye ve o da başlıyor anlatmaya. "Ben sınırları sevmeyen bir insanım ve dünya vatandaşı olmak için elimden geleni yapıyorum. Bu kapsamda tüm ülkeleri gezmeyi çok istiyorum. Tabii gezerken para da lazım oluyor. Ve bunun için de çalışmak lazım. Ben yola çıkmadan önce rota oluşturup nerede ne yapacağını önceden planlıyorum." Alex şu an Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bir çiftlikte günlük 5-6 saat çalışıyor. Geriye kalan vakitlerde ise online olarak video editörlüğü yapıyor. Webmgon'a konuşan Alex'e yine soruyoruz: bir sonraki durak neresi? Alex, "buradan sonra Kars'a gideceğim. Kars'ta birkaç gün çalışıp daha sonra Gürcistan'a geçeceğim. Gürcistan'da vize olmadığı için rahat bir şekilde orada bulunabilirim.  Daha sonra Azerbaycan ve Ermenistan'a gitmeyi planlıyorum." Alex gibi çok sayıda insan dünyanın pek çok yerinden yola çıkarak Doğu'ya geliyor. Doğu'ya gelmelerinin en büyük sebebi ise birkaç ülkeye sınırları olması.

Ağrı Doğubayazıt'ta bulunan çiftliği işleten kişinin paylaştığı bilgilere göre Ağustos'tan bu yana Asya'dan Avrupa'ya pek çok ülkeden  10'dan fazla insan buralara gelip hem çalışıp hem gezmiş. Kendisinin iş ve yer sağlayıcı olduğunu aktaran çiftlik işletmecisi, son 3 ayda Japonya, İtalya, Almanya, İspanya, İrlanda ve Avusturalya'dan pek çok insanın geldiğini ifade ediyor. Önümüzdeki haftalarda daha faza kişinin gelmek istediğini de söyleyen işletmeci, dünyadan farklı insanlarla bir araya gelmenin tarif edilmez bir duygu olduğunu dile getiriyor.  

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0