Tiktok Türkiye eski çalışanı Tiktok'un gerçek yüzünü anlattı! Sansür, Verilerin silinmemesi...

Tiktok türye
Tiktok
Tiktok eski çalışanı Neşe İdil, platform hakkında çarpıcı detaylar paylaştı. Kullanıcıların tüm verilerinin kayıt altına alındığını anlatan Tiktok Türkiye'nin eski çalışanı, videolara nasıl sansür uygulandığını ve Tiktok çalışanlarının maruz kaldığı mobbing'e de dikkat çekti.

Mazlum Günhan / Webmgon
mazlumgunhan@webmgon.com

Gazeteci Çağlar Cilara'nın YouTube kanalında gerçekleştirdiği Onuncu Köy programına Tiktok'un Türkiye ofisinde bir dönem moderatör olarak çalışan   Neşe İdil konuk oldu. Tiktok hakkında çarpıcı detaylar paylaşan İdil, şirketle nasıl davalık olduğunu da anlattı. Bilindiği üzere Tiktok, YouTube'dan yaptığı reklam bombardımanı sonrası büyük bir kitle edindi. Hindistan ve Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeden çok sayıda kişi kısa vidıolar çekip platforma yüklüyor. Yoğun ilgi gören Tiktok bir o kadar da sert eleştirilere maruz kalıyor. Hatta kimi ülkelerde yasaklanması bile gündemde. Tüm bunların nedeni ise çocuk istismarı, genel ahlakı bozan davranışlar ve benzer pek çok şey gösteriliyor. Öte yandan daha önce TikTok'ta çalışan gazeteci Neşe İdil'in anlattıkları da  tüm bu iddiaları güçlendiriyor. 

Çağlar Cilara'nın sorularını yanıtlayan İdil, çocukların Tiktok'u yoğun olarak kullandığını ifade etti. Çocuk videoların viral videolara çıkmaması yönünde bir kural olduğunu belirten eski Tiktok çalışanı, genelde moderatörlerin çocukların yüzüne bakıp yaş kriterlerine uygun olup olmadığını kontrol ettiğini anlattı. Bu arada kullanıcıların çekmiş olduğu herkese açık olmayan (gizli) videoların da çok rahat moderatörler tarafından görüldüğüne dikkat çeken Neşe İdil, bazen içerden bu gizli videoların dışarıya sızdırıldığı ve kullanıcıların siber zorbalıkla karşı karşıya kaldığını  da iddia etti. 

TİKTOK'TAKİ İLGİNÇ SANSÜR!


Çin'in en büyük şirketlerinin birinin elinde bulunan Tiktok'un Türkiye'ye ofis açarken bazı diğer Müslüman ülkelerdeki kurallarla hareket etmeye çalıştığını dile getiren Tiktok'un eski çalışanı, ilginç sansürleri anlattı. Genelde kırsalda yaşayan kullanıcıların çektiği videoların sansüre uğradığını ve asla ana sayfada yer bulmadığını söyleyen Neşe İdil,   erkek ve kadının yan yana olduğu videoların yanı sıra köpek ve insanın aynı karede olduğu videoların da asla trend videolara girmediğini belirtti. Öte yandan özellikle Kürtlerin çektiği bazı videolar ve Alevilerin ile LGBTİ'lerin paylaşımlarının aşırı derecede sansüre uğradığı da yine paylaşılan bilgiler arasında.

Son zamanlarda sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekmeye çalışan Tiktok'la neden davalık olduğuna da değinen gazeteci Neşe İdil, çalışanların köle olarak görüldüğünü iddia ederek özellikle kadınların aşırı mobbing'e maruz kaldığını ifade etti. Şirketin bir dönem vergi de vermediğini belirten Tiktok'un eski çalışanı, şirketin Türkiye'yi tanımadan ülke pazarına girdiğine dikkat çekti. 

İşte o yayın...

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0