Zoom yapan "akıllı kontakt lensler" görme sorunlarını ortadan kaldırabilir!

Akıllı kontakt lens
Kontakt lens 
Görme sorunu yaşayanlar için son derece önemli bir gelişme yaşandı. Özellikle gözlük kullanamayan ve az görenleri sevindirecek haber Amerika'dan geldi. Bilim insanları "zoom yapan kontakt lens" geliştirdi. Bu akıllı lens, iki kez göz kırpıldğında görüntüyü yakınlaştırıyor.

05/08/19 Saat 15:00 Haber: Mazlum Günhan mazlumgunhan@webmgon.com

Son yıllarda hızla gelişen teknoloji hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor.  Öte taraftan sağlık dünyasından da ciddi anlamda teknolojik gelişmeler duyurulmaya devam ediliyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan bir dergide çıkan haber, herkesi şaşırttı. Habere göre bilim insanları yumuşak ve zoom yapan akıllı bir kontakt lens geliştirdi. Bu lens sayesinde uzaktaki bir nesneyi yakınlaştırmak mümkün oluyor. Yıllardır bilim-kurgu filmlerinde izlediğimiz göz hareketleriyle bir objeyi yakınlaştırma olayı bu sayede artık imkansız olmaktan çıkıyor. Halihazırda kullanım için geliştirilmeye devam edilen zoom yapan lens, az gören ve gözlük kullanamayan hastalar için önemli bir gelişme olarak gösteriliyor.

Gözleri 2 kez kırpmak yeterli!


Bilim insanlarının geliştirdiği zoom yapan akıllı ve yumuşak olan kontakt lens, bir kaç yıl içerisinde kitlelerin kullanımı için piyasaya sürülecek. Newsweek Dergisi'nin haberine göre zoom yapan lens farklı uzaklıktaki nesneler arasındaki odağı değiştirebilecek.  Bu arada Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışma yürüten bilim insanları, bu lenslerin ilerleyen yıllarda görsel protezlerin yanı sıra ayarlanabilen camlar gibi çok sayıda alanda hayatımızda olacak. Advanced Functional Materials'ın haberiyle dünyaya duyurulan bu gelişmenin bazı detayları da paylaşıldı. Verilen bilgilere göre, söz konusu akıllı kontakt lens, göz hareketlerinin ürettiği özel elektrik sinyallerinden faydalanarak geliştirildi. Memeli hayvanların gözlerinde bulunan biyolojik lensler taklit edilerek ortaya çıkarılan yumuşak, zoom yapan kontakt lensler, elektrik akımı uygulandığında genişleyen esnek polimerlerden üretilirken, elektrik akımı kesildiğinde ise lensler darlaşıyor. Bu şekil değişikliği, lens üzerinde hareket eden ışığı da değiştiriyor ve lensi kullanan kişinin görüşünü de ayarlıyor. 

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0