Öğrenciler YKS'de Bu Değişikliklerin Bir An Önce Yapılmasını Bekliyor!

YKS'ye hazırlanan adaylar ve eğitim uzmanları bu yıl ilk kez uygulanacak olan YKS'de önemli bir hususta değişiklik bekliyor. Ancak YÖK, YKS için beklenen bu  değişikliği henüz yapmadı. Peki öğrenciler için son derece önemli olan bu değişiklik nedir ve 2018 YKS'de bu değişiklik olacak mı?
Sınav
Sınav
2017 yılının son çeyreğinde üniversite giriş sınavı değişmişti. Yaklaşık 4- 5 ay sonra birçok öğrenci ilk kez bu yıl "YKS" adı verilen yeni sınava girecek. Öte yandan şu aralar 2018 YKS başvurularını yapan öğrenciler,  bir yandan da YÖK'ün YKS sisteminde değişiklik yapmasını bekliyor. Üniversite adaylarının YÖK'ten beklediği değişiklikleri aynı zamanda birçok eğitimci de bekliyor. Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet de hem eğitim uzmanlarının hem de YKS'ye girecek öğrencilerin beklediği değişikliği değerlendirdi. Üniversite adayları için son derece önem taşıyan bu  konu,  sık sık sosyal medyada  öğrenciler tarafından gündeme de getirilmeye çalışılıyor. İşte 2018 YKS'ye gireceklerin beklediği o değişiklik ve eğitimci Murat Acet'in bu konu hakkındaki değerlendirmeleri.

2018 YKS Kılavuzunda, birçok adayın ve eğitimcinin değişiklik ve düzenleme beklediği iki konu aynen geçerliliğini koruyor." diyen Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Acet, şu bilgileri paylaştı:
"Değişiklik beklenen  konu, Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP’nin) etkisinin korunması; Aday öğrencilerin lisedeki bireysel başarılarının sınava katkı sağlamasına dayanan OBP, ortaöğretim kurumları arasında ölçme değerlendirme süreçlerinde objektif kriterlere dayalı standartların olmaması ve benzer sınav başarısı gösteren öğrenciler arasında yaşattığı eşitsizlik nedeniyle sıklıkla eleştirilmişti. YKS’de sınav oturumlarının, soru sayılarının ve  puan türlerinin azaltılması gibi değişkenler OBP’nin özellikle bu yıl adayların sınav performansını, bir başka deyişle adayların herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmesini doğrudan etkileyeceğine dair kanaatleri güçlendirmişti. Bu kanaat ve beklentilerde daha uygulanabilir ve kabul edilebilir bir hesaplama ya da lise başarı katkısı talebini de beraberinde getirmişti. 2017 verilerine göre puan türlerinde farklılık göstermekle beraber bir puan aralığında binlerce öğrencinin sıralanması ve bu yıl bu yığılmanın daha fazla olacağı beklentisi bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini göz önüne sermektedir. Ancak kılavuzun yayımlanması ve bu kapsamda daha önceki deneyimlerin sonuçları ve OBP’nin yerine etkili bir sistemin getirilmesi sanki kısa vade de değil, önümüzdeki yılın ilk değişikliği olacak gibi."

Acet, "Önümüzdeki günlerin temel tartışmaları ve yorumlamaları bu  konu üzerinde odaklanacakmış gibi görünüyor." diyerek 2018 YKS sınavı öncesi gerekli değişikliklerin önemini vurguladı.





Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0