Nistagmus tedavisi için iyi haber İngiltere'den geldi!

Türkiye'de  ve dünyada pek çok  kişinin başının belası olan ve henüz kesin bir tedavisi olmayan "Nistagmus" adındaki göz hastalığı için kayda değer bir gelişme yaşandı. İşte Nistagmus tedavisinde bilim insanlarına yol gösterecek yeni gelişmenin öne çıkan detayları.
Nistagmus
Göz protezi 
Gözlerin istemsiz olarak titremesi ve  beraberinde   görme oranını da etkileyen,  Nistagmus hastalığı için yeni bir gelişme yaşandı.  UCL ve Oxford Üniversitesi'nde  İngiliz bilim insanlarının uzun süredir üzerinde  çalıştığı araştırma sonuçları geçtiğimiz gün paylaşıldı. 40'lı yaşlarında bir hasta üzerinde uygulanan ve  Nistagmus hastaları için olumlu bir gelişme olarak yorumlanan araştırma sonuçları diğer göz hastalıkları için de ümit vadediyor. İngiltere'de yayın yapan Breaking News'in haberinde, Araştırmada  Nistagmus hastalığı  sonradan oluşmuş,  40'lı yaşlarda olan ve iki gözde de   az görme sorunu yaşayan  Nistagmus hastasının  gözlerinin arka bölümüne ufak mıtnatıs protezler yerleştirilerek nistagmusun ciddi anlamda azalması ve görüşün iyileşmesi sağlandığı ifade ediliyor.  Bu arada  çalışmada yer alan Profesör Quentin Pankhurst, "mıknatıslar titanyum ile kaplıdır ve titanyum dahili olarak güvenli bir şekilde gömülebilir ve böylece herhangi bir zarar vermeden manyetik kuvvet uygulanabilir" diyerek yöntemin kullanışlı olduğuna dikkat çekti.  

Araştırma daha kapsamlı devam ediyor!


Uzun süredir çalışmayı yürüten araştırma ekibi, göz hareketini kontrol eden ekstra oküler kaslardan birine dikilmiş daha küçük bir mıknatıs ile etkileşen, yörünge tabanına (göz yuvasının altındaki kemik) implante edilen bir mıknatıs içeren bir protezi geliştirdi. 2013 yılında uygulanan tedavi dört yıl boyunca takip edildi ve hastadaki değişimler rapor haline getirildi.  İlk  "Okulomotor Protez" veya "İmplant"  olarak tanımlanan bu yöntem ile ameliyata gerek duyulmadan hastaların gözündeki istemsiz titremeler ve görme kayıpları kolayca giderileceği belirtiliyor.  Öte yandan araştırmada yer alan Dr. Nachev İngiltere'de yürütülen başarılı araştırma için    şunları söyledi: "Nistagmus'un santral sinir sisteminde farklı kökenleri olan çok sayıda nedeni vardır ve bu da farmasötik bir tedavi geliştirmede bir sorun teşkil ediyor. Bu yüzden kendimizi  göz kaslarına  odaklamayı seçtik. Ancak şimdiye kadar, kayan bakışların doğal, kasıtlı hareketlerini engellemeksizin istemsiz göz hareketlerini durdurma ihtiyacı nedeniyle mekanik yaklaşımlar zordu."
Nistagmus
İngiltere'de, Yeni ve Gelişen Teknoloji Uygulamaları Ulusal Programı, (UCLH) ve Oxford Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortak yürüttüğü çalışma daha kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Şu an geliştirilen  yöntem  sadece Nistagmus'un belirli çeşitlerinde kullanılabilir durumda. Ayrıca 40'lı yaşlarının sonunda olan Nistagmus hastasına uygulanan tedaviyle birlikte hasta televizyon izleme ve kitap okumanın yanı sıra  normal çalışma hayatına zorluk yaşamadan başladı. Ancak tedavinin uygulandığı kişi sonradan Nistagmus hastası olan biri bu da "doğuştan Nistagmus hastası olanlara da bu yöntem uygulanabilir mi?" sorusunu akıllara getiriyor.

Gelişmeleri Webmgon'un FACEBOOK ve  TWİTTER hesaplarından takip edebilirsiniz.

Mazlum Günhan - Webmgon

Paylaş

WhatsApp Telegram

1 Yorum:

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0