2016'nın En Çok Konuşulan Teknoloji Haberleri

2016
Teknoloji haberleri 2016
Teknolojinin hızlı gelişimi kuşkusuz 2016'da da durmadı. 2016 yılında da yine pek çok teknolojik gelişme yaşandı. Kimi teknolojik gelişme kısa süreli ilgi uyandırırken, kimi gelişme de uzun zaman gündemde kendine yer buldu ve çokça konuşuldu. Biz de Webmgon olarak Türkiye'de 2016 yılı içinde yoğun ilgi gören 5  teknoloji  haberini sizler için derledik. Elbette bu teknoloji haberleri arasında global teknolojik gelişmeler de yer almakta. Haydi gelin o 5 teknoloji haberine yakından bakalım.

Türkiye'de 4.5G Dönemi Başladı

5g
4G
Uzun zamandır 3G teknolojisinin kullanıldığı Türkiye'de 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren 4G kullanılmaya başlandı. Ayrıca Türkiye'deki 4G teknolojisi bilinen 4G standartlarından biraz daha önde olduğu için 4.5G olarak adlandırıldı. Üç operatör (Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom) ilk aylarda yoğun bir kampanya yürüterek birçok kişiyi 4.5G ile tanıştırdı. Yine pek çok kişinin SİM kartı ve cep telefonu da 4G uyumlu olmadığı için operatörler farklı kampanyalar düzenleyerek kullanıcılarına çeşitli fırsatlar sundu. Ve geçtiğimiz gün açıklanan verilere göre şu an Türkiye'de 10 milyon kişi 4.5G'yi aktif kullanıyor. Öte yandan ilk başlarda 4.5G'yle birlikte kotalar dakikalar içinde bitecek senaryoları da gerçeği yansıtmadı. Ancak yine de kota problemi diye bir gerçek var. 4.5G'ye hızlı bir geçiş yapan Türkiye, kısa sürede 4.5G teknolojisine alıştı denilebilir. Türkiye'de 4.5G, 2016'da en çok konuşulan teknolojik gelişme oldu.

Nokia Resmen Android'li Telefonlarla  Geri Dönüyor

Nokia android
Nokia
Birkaç senedir telefon pazarından uzak olan Nokia, pazarda olmamasına rağmen her zamanda gündemde kalabildi. Yine uzun süredir "Nokıa geri dönüyor." iddiası nihayet resmiyete kavuştu. Bu haber Türkiye'de de çoğu kişi tarafından ilgiyle karşılandı. Nokia, yaptığı açıklamada Android işletim sistemli telefonlarını çok yakında piyasaya süreceğini ifade etti. Tahminlere göre Android'li Nokia telefonlar MWC 2017 etkinliğinde tanıtılıp tüm dünyada satışa sunulacak. Böylece uzun süredir suskun olan Nokia, tekrar cep telefon pazarına giriş yapacak. Ayrıca Nokıa'nın açıklamasında yer alan bilgilere göre Nokıa'nın Android'li telefonları önemli donanım ve yazılım özeliklere sahip olacak. Bakalım tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ses getiren Nokıa'nın bu açıklamasının sonucu ne getirecek?

Türk Telekom Büyük Değişime Uğradı


Telekom
Türk Telekom
Türk Telekom, 2016'nın başında yaptığı değişiklikle  uzunca bir süre Türkiye gündemine oturmayı başardı. Avea, TTNET, tivibu gibi servislerinin adlarını Türk Telekom olarak değiştiren firma, tüm hizmetlerini Türk Telekom adı altında sunma kararına imza attı. Öte yandan Türk Telekom'un logosunda da önemli bir değişikliğe gidilerek eski Türk Telekom logosu tamamen terkedildi. Türk Telekom'un bu önemli değişikliği şüphesiz Türkiye'de 2016 yılı içerisinde çokça konuşulan teknoloji olayı oldu. Yine Türk Telekom'un bu değişikliği Avea, ve TTNET bayilerine de yansıdı. Bayiler, baştan sona değişime uğrayarak Türk Telekom adıyla hizmetlerine devam etti. Türk Telekom'un bu baştan sona yaşadığı değişiklik, Türk Telekom kullanıcıları tarafından da  kısa sürede benimsendi.

Samsung Note 7'yle  Yılın Patlamasını Yaşattı!


Note 7
Galaxy Note 7
Samsung'un Note serisinin yeni ürünü merakla beklenirken Samsung, herkesi şaşırtarak Note 6'yı esgeçerek direkt yoluna Samsung Galaxy Note 7'yle devam etti. Note 7, birçok kişinin beğenısini toplayan bir cihaz oldu. Herkes tarafından övülen Samsung'un Note 7'si ilk göz tarama sistemini kullanan telefon olarak bizleri karşıladı. Ancak Note 7, kısa sürede herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Note 7, dünyanın birçok yerinde kullanıcıların elinde veya arabalarında patladı. Hatta öyleki uçaklarda Note 7 uyarıları yapılacak, bir süre sonra Note 7 birçok yerde yasaklanacaktı. Durum bu kadar ciddi bir hal almaya başlamasıyla Samsung hemen harekete geçti ve tüm Galaxy Note 7'leri geri toplamaya çalıştı. Ve toplanan Note 7'lerin yerine verilen Samsung Galaxy Note 7'ler de patlayınca Samsung, Note 7 üretimini durdurma kararı aldı. Öte yandan hala başı Note 7 ile dertte olan Samsung, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla Note 7'lerin bir kısmı verilmediği için bu ürünleri yayınlanacak güncellemeyle kullanılamaz hale getirileceğini belirtti. 2016'nın en önemli teknoloji haberlerinden biri olan bu olay Türkiye'de teknolojiseverlerin uzun zaman gündeminde kaldı. Ve Samsung,  Note 7'yle 2017'de de hala konuşulacak gibi görünüyor.

Facebook Canlı Yayın Özelliğini Herkese Açtı

Facebook lve
Facebook 
Facebook'un canlı yayın özelliği uzun zamandır var olan bir özellikti. Ancak herkes Facebook üzerinden canlı yayın yapamıyordu. Sadece belli bir kitleye ulaşan ve tanınan isimler bu özellikten faydalanabiliyordu. Fakat Facebook, bu yıl canlı yayın özelliğini herkesin kullanımına sunduğunu duyurdu. Şüphesiz Facebook'un bu açıklaması kullanıcılarınca sevinçle karşılandı. Ve Facebook canlı yayın özelliği kısa sürede yoğun ilgi gördü. Birçok platformda canlı yayın yapma olanağı uzun süredir varken Facebook'a 2016'da gelmesi tepkilere neden olsa da herkes Facebook canlı yayın özelliğini beğeniyle karşıladı. Türkiye'deki Facebook kullanıcıları da Facebook'un bu özelliğini ilgiyle karşılayıp, aktif bir şekilde kullanmaya başladı. Kişilerin yanı sıra birçok    firma, yayın kuruluşu ve müzisyen Türkiye'de Facebook üzerinden kitlesine yayınlarını ulaştırmayı sürdürüyor. 2016'nın öne çıkan teknoloji haberleri arasında dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Facebook'un bu özelliği uzun süre gündemde kaldı. Hatta öyle  ki Türkiye'de Erdoğan Ceren adındaki bir genç Facebook canlı yayınında intihar bile etti.  

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0