2016 Ek Yerleştirmeler İçin Önemli İpucları! İkinci Tercih (Ek Tercih) Nedir?

ÖSYM, geçtiğimiz hafta üniversite yerleştirme sonuçlarını  açıklayarak adayları şaşırtmıştı. Bununla birlikte binlerce kişi de herhangi bir bölüme yerleşemeden "ikinci tercih" denilen ek tercihlere umut bağladı.   Peki "ek tercih" yaparken nelere dikkat edilmeli? Ve ek tercihler ne zaman yapılacak? İkinci tercihlerle ilgili tüm detayları bu yazımızda paylaştık. 

Ösym
Ek yerleştirmeler 2016


Bir üniversiteye girebilmek için uzun zamandır yüz binlerce öğrenci adeta bir maraton içerisindeydi. Geçtiğimiz hafta ÖSYM tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarıyla uzun maraton da sonlandı.  kimileri bir üniversiteye yerleşirken, kimileri de herhangi bir üniversiteye yerleşemedi. Bununla birlikte pek çok kişi hayal kırıklığıyla "ikinci tercih" olarakta bilinen  ek yerleştirmelere  kitlendi. Üniversiteye yerleşebilmek için  binlerce öğrenci, ÖSYM'nin açıklayacağı boş kontenjanların olduğu 2016 ek yerleştirme klavuzunu dört gözle beklemeye başladı. Öte taraftan ilk kez "ek tercih" yapacak olan  birçok kişi de konu ile alakalı yeterince bilgiye sahip değil. Bizde,    "ikinci tercih" olarakta adlandırılan ek yerleştirmeler hakkında ipuçlarını  ve önemli noktaları bir araya getirdik.

Ek Yerleştirme (İkinci Tercih) Nedir? Ek Tercih  Nasıl Yapılır?


Ek yerleştirmelerden söz ediyoruz fakat birçok kişi "ek tercihler"  hakkında bilgi sahibi değil.  Hatta birçok kişi ek yerleştirmelerin sadece adını biliyor.   Peki ama ikinci tercih veya ek tercih nedir?  Ek yerleştirmeler: açıklanan üniversite yerleştirme sonuçları sonrası boş kalan kontenjanların üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmesi ve ÖSYM de buna göre hazırladığı klavuzu yayınlamasıyla başlar.  Ek yerleştirmelerde başarı sıralaması ve puanlar düşmediği de yine bilinmesi gerekir. Öte yandan ÖSYM  ek tercih yapacak adaylardan belli bir ücrette almaktadır.  Yine normal üniversite tercihleri gibi ek tercihler de online olarak ÖSYM'nin resmi sitesinden yapılmaktadır.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra gelelim ek tercihler için önemli ipuçlarına... Aslında ek yerleştirmeler de normal tercihler gibidir. Fakat adayın  psikolojisi oldukça değişkenlik gösteriyor. Herhangi bir bölüme yerleşemeyen aday, farklı düşünebiliyor. Hal böyle olunca sağlıklı karar veremeyen aday istemediği bir bölümü tercih edebiliyor. Kendini çaresiz ve alt üst olmuş gibi hisseden aday, "ne olursa olsun bu yıl üniversiteye yerleşmeliyim." diyerek önüne gelen bölümü tercih listesine yazabiliyor. Elbette bu oldukça yanlış bir tercih. Bu, adayın hayatını etkileyeceğinden dolayı kesinlikle önermiyoruz.  2016 Ek yerleştirmelerde tercih yapacak adaylara önerimiz: puanlarına veya başarı sıralamasına yakın  bölümleri yazabilir. "Gelmez" denilen birçok bölüm bu yöntemle gelebiliyor. Ayrıca ikinci öğretim bölümleri de yine yazılabilir ve gelme ihtimalleri de yüksek.  İkinci tercih nasıl yapılır?  Konusunda da pek çok adayın kafasında soru işaretleri var. Daha önce de belirttiğimiz gibi osym.gov.tr  üzerinden "Aday İşlemleri" bölümünden normal tercihler gibi yapılmaktadır.

Ek Tercihler 2016 Ne Zaman Başlayacak?



İkinci tercih
Ek tercihler


10 Ağustos'ta  açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarından sonra birçok kişinin sorduğu bir başka soru ise 2016  ek yerleştirmeler ne zaman? Sorusudur. ÖSYM'den  konu  hakkında açıklama  geldi. 2016 Ek yerleştirmelerin 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında  ÖSYM'nin resmi sitesinde  yayınlanacak olan  "2016 ek yerleştirme klavuzu" doğrultusunda yapılacak.   Diğer yandan ek tercihlerin başladığı tarihten itibariyle yaklaşık  bir hafta sürecek olan 2016 ek yerleştirmelerde bu yıl şu an için  toplam 30 bin boş kontenjan belirlenmiş durumda. Bu sayı üniversite kayıtlarının tamamlanmasıyla birlikte artması da bekleniyor.   Ayrıca ek yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra   6-9 eylül tarihlerinde üniversite kayıtları baßlayacak. Daha fazla bilgi ÖSYM'nin ek yerleştirmeler hakkında geçtiğimiz gün yayınladığı açıklamada yer almaktadır. 

Tüm bunların yanı sıra en önemli nokta: unutulmamalıdır ki her şey üniversite değil. Her şey bu sene olmak zorunda da değil... Birçok kişi üniversite hazırlığında ikinci yılında daha iyi sonuçlar alabiliyor. Yani ek tercihler olumlu sonuçlanmazsa  bir daha hazırlanmak çok daha faydalı olacak. Bu sayede daha iyi bir bölüm bile gelebilir. 2016  Ek yerleştirme sonuçlarından beklenilen elde edilmezse yapılacak en iyi şey: küçük bir ara vermek ve 15-20 gün içinde tekrar üniversite hazırlıklarına başlamaktır. 
Bunların dışında okurlarımızın kafasına takılan  tüm soruları beklediğimi ve  içten bir şekilde yanıtlayacağımı da belirtmemde fayda var. Bana TWİTTER ve FACEBOOK sayfalarımdan  ulaşabilirsiniz

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0