"Hayal etmekten korkmayın" Selda Avcı İlk Kitabının Ortaya Çıkış Sürecini Anlattı! / RÖPORTAJ

Yazar Selda Avcı, ilk kitabı "Tuzlu Kahve" hakkında detayları paylaştı. Avcı, aynı zamanda yazar olmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu...

Büşra Aygün / WEBMGON - İstanbul 


-Öncelikle biraz kendinizden söz eder misiniz? Kimdir Selda Avcı?

Merhaba öncelikle bana böyle bir imkân verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Röportajımızı okuyan herkese selam olsun. Ben 1978 Kayseri doğumluyum. Evli ve iki (2) çocuk annesiyim. 14 yaşında bir çocukken hayalim olan basın, yayın sektörüne 19 yaşında Kayseri’de yerel bir televizyon kanalı ile giriş yaptım. O gün bu gündür de radyo ve televizyon programcılığı, haber spikerliği, seslendirme, muhabirlik, köşe yazarlığı, gazetecilik gibi sektörün hemen hemen her alanında yer aldım. Şuan farklı bir sektöre geçiş yaptım ama basın sektöründen de hiçbir şekilde kopamadım. Çünkü basın sektörü radyo, televizyon, gazete bağımlılık yapan meslek guruplarıdır. Bende vazgeçemedim. Haftada bir Kayseri’de bir yerel radyoda program yapıyorum. Haftada bir de hem Kayseri’de hem de Adana’da çeşitli haber sitelerinde ve gazetede köşe yazılarım ile duygu ve düşüncelerimi insanlarla paylaşmaya ve hayatlara dokunmaya devam ediyorum. Yazılarım ile ilgili geri dönüşler beni ziyadesi ile memnun ve mutlu ediyor. Amacım, gayem insanlara ufacıkta olsa yardım etmek onların hayatına dokunmaktı bunu başarmanın huzurunu yaşıyorum. E-posta adresime çok sayıda yazılarımda kendini bulan ve sıkıntısını, sevincini benimle paylaşarak güzel düşüncelerini tarafıma iletenleri gördükçe iyi ki bu meslekteyim demeden kendimi alamıyorum. Yaşadığım sürece bu meslekte her daim var olmaya devam edeceğim inşallah.

- Yazdığınız "Tuzlu Kahve" kitabının ortaya çıkma sürecinden bahseder misiniz?

  Ben aslında yıllardır hep geride bir eser bırakmak için neler yapabilirim diye düşünüyordum. Bunu da arkadaş çevreme sürekli dile getiriyordum. Yine böyle gazeteci birkaç arkadaşım ile oturup sohbet ettiğimiz esnada heyecanla ben bir kitap çıkarmak istiyorum dedim. Sohbet devam ederken gazeteci arkadaşım sessizliğe büründü bilgisayarda bir şeyler yapmaya başladı. Hayırdır sen ne ile uğraşıyorsun dediğimde gelsene dedi ve beni yanına çağırdı. Bilgisayar ekranına doğru ilerleyip baktığımda kitabın ilk sayfasının çizildiğini gördüm. Aynen şöyle ‘’Her Şey Bir Tuzlu Kahve İle Başladı’’ yazıyordu. Allah’ım biz konuşurken arkadaşım kitabın ilk sayfasını çizmeye başlamıştı. Senin bu hayalini derleme bir kitap ile başlayarak ilk adımı atalım dedi. O an dünyalar benim olmuştu, çok mutlu olmuştum. Hemen o sayfanın fotoğrafını çektim ve eve gidene kadar ağzım kulaklarımdaydı. O gece sabaha kadar sevinçten uyuyamamıştım. Bu mutluluğun tarifi yoktu. Sonra bizi çok yoğun bir çalışma temposu bekliyordu. Gece yarılarına kadar büyük bir özveri ile çalıştık. Kitabın alt yapısı hazırdı köşe yazılarım ve programlarımdan toparladığım söyleşilerimi derleme bir kitapla taçlandıracaktık. Hemen nerede ne yazdım hepsini derledim, toparladım. Sayfa her gün adım adım ilerlemeye devam ediyordu. Yaklaşık bir ay kadar çizimini yaptığımız kitabımızın artık kapak aşamasına gelmiştik. İtina ve özenle çok sayıda fotoğraf çektik. Birkaç kapak çalışması yaptık, sevdiğimiz ve fikrine önem verdiğimiz insanların beğenisine sunduk. En çok beğeni alan kapak çalışmasına karar verdik ve baskıya onu gönderdik. 15 gün kadarda baskı sürecini büyük bir heyecanla bekledik. Kitabımız Ankara’da bir yayın evinden çıktı. Ve nihayet beklenen gün gelmişti. Kargo şirketi aradı ve kargonuz geldi dedi. Hiç unutmuyorum, yağmurlu bir havaydı. Bir arkadaşım ile birlikte kargoya doğru yola çıktık. Kitaplar araca yüklenirken sevinç gözyaşları dökmeye başladım. Bu duygunun tarifi ne mümkün dü! Yılların emeği iki kapak arasına sığmıştı! Artık benim geride çocuklarıma ve torunlarıma bırakabileceğim bir eserim doğmuştu. Kitabın doğuşu bu şekilde bir işleyiş ile gerçekleşti.

- Hep bir yerlerde biriktirdiklerini insanlarla kitap olarak paylaşmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

  Kitap çıkarma hayali olan herkese tavsiyeme gelince hayallerine koşmaktan korkmasınlar. Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna hayal ettirmez. Bu bilinçle hareket etmeliler. Hayaliniz, hedefiniz ve duanız varsa varamayacağınız yer olmaz. Önce niyet, sonra cesaretle yola çıkmalılar. Çünkü bir yazarın dediği gibi ‘’Hayat cesurlara torpil geçer’’ bu bilinçle hayallerine koşmalılar. 

- Bir yazar olarak favori kitaplarınız hangileri? Mesela hayatınızda önemli bir yeri olan kitap-kitaplar var mı?

  Genelde roman, hikâye, sosyoloji ve psikoloji türü kitapları okumayı seviyorum ve tercih ediyorum. Bunun yanı sıra okumayı sadece kitap ile sınırlandırmıyorum. Kitap, köşe yazısı, makale ne bulursam ayırt etmeden okurum. Çok sayıda kitap okudum hayatımda önemli yeri olan kitap ismi vermem doğru olmaz diğer emeklere saygısızlık olur. Hepsinin emeğine saygı duyuyorum. Hepsini beğenerek okuyorum. Sonuçta bu kitaplarda çok büyük emekler söz konusudur. Kitap okumak insanların bilgi dağarcığını ve kelime haznesini genişletir. Ayrıca kitap okumak Türkçe’nin daha güzel kullanılmasını da sağlıyor. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ufacık tavsiye vermek gerekirse bol bol okumalarını tavsiye edebilirim.

- Selda Hanım, okurlara yakın gelecekte sürpriz yapmayı planlıyor musunuz? Örneğin yeni bir kitap gibi...

   Evet, yakın gelecekte okurlarımıza bir sürprizim olacak. Yeni bir kitap çalışmam söz konusudur. İnsan yazmaya başladı mı kendini durduramıyor. Bende sürekli yazıyorum. Yeni çalışmam ise gerçek hayatlardan alınmış bir roman olacak inşallah Allah nasip ederse! Aslında kitabın bütün aşamaları tamamlanmıştı. Yayınevine tamam baskıya girelim dediğim anda kitap baskıya girecekti fakat kitapla ilgili içime sinmeyen bir şeyler oldu. Ankara’da yaşayan editör bir arkadaşımla telefonda yaptığımız istişare sonucunda kitabın taslak halini kendisine gönderdim. Arkadaşım birkaç sayfasını okuduğu kitap taslağında bazı düzeltmeler yapmam gerektiğini ifade etti. Bende onun çizdiği yolda kitabı yeniden ele aldım. Tam ben kitap için gerekli düzeltmeleri yaparken, maalesef tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok can kaybının yaşandığı Pandemi sürecinden dolayı kitabın basımı ertelendi. Demek ki benim için hayırlı olan buydu biraz daha beklemem gerekiyordu dedim ve beklemeye karar verdim. Bu arada salgın hastalıktan ve depremden dolayı hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

- Röportaj için teşekkür ederiz. Var mı son olarak eklemek istediğiniz bir şey?

    Röportaj içinde de yer yer bahsettiğim gibi insanlar hayal kurmaktan korkmasınlar. Cesaret, sabır, azim, özveri ve kendilerine güvenerek yola çıksınlar. İstemek başarmanın yarısıdır. Hz. Mevlana’nın  ‘’İnsanın kanadı gayretidir’’ ‘’Kader de gayrete âşıktır’’ sözlerini kulağa küpe etmek gerek. Hayatta başarıdan ve başarıyı istemekten önce kişinin hedefine bakmak gerekir. Siz çabalayacaksınız takdiri Allah’a bırakacaksınız. O vakit göreceksiniz ki Allah size ne kapılar açacak. Allah size bir kapı açarsa da onu kimse kapatamaz. Bana bu fırsatı verdiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum. Herkesin ömrü kalbi gibi geçsin. Yüreklerinizin sahibine emanetsiniz…


Paylaş

WhatsApp Telegram

35 Yorum:

  1. Ebru acar11/06/2020

    Bu kim ya

    YanıtlaSil
  2. Sabah kahvesi

    YanıtlaSil
  3. Ceren Can11/06/2020

    Abla bana kitap yolla lutfen

    YanıtlaSil
  4. Hasan Karakuş11/06/2020

    Akit'te çıkan birini pek ciddiye alamyıyorum. İyi ki başta baktım

    YanıtlaSil
  5. Kitap nerede :) baltım yook kl :))))

    YanıtlaSil
  6. Ah ah bi ben kitap yazamadım.

    YanıtlaSil
  7. Ön yargısız takip ediyorum
    BAŞARILAR...

    YanıtlaSil
  8. Hayriye Naldöven11/06/2020

    Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Buna güzel bir örnek olmuşsunuz. MaşaAllah. Gayretiniz daim olsun. Emekleriniz boşa çıkmasın Selda hanımcığım.

    YanıtlaSil
  9. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Buna güzel bir örnek olmuşsunuz. MaşaAllah. Gayretiniz daim olsun. Emekleriniz boşa çıkmasın Selda Hanımcığım. Hayırlı çalışmalar.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba azmin zaferi tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum. Kayseri'de yaşayan biri olarak sizinle gurur duyuyorum.

    YanıtlaSil
  11. Son zamanlarda bir çok kişiden duyduğum, ama iş yoğunluğundan fırsat bulup da okuyamadığım için hicap duyduğum ve ilk fırsatta da okuyacağıma kendi kendime söz verdiğim bir kitap "Tuzlu Kahve"
    Okuduktan sonra tekrar yorum yapacağım bakalım söyledikleri kadar özel bir kitap mıymış?

    YanıtlaSil
  12. Funda Türkmen
    Bu kitap #dr mağazalarında var mı?

    YanıtlaSil
  13. Tanıdığım günden beri çizgisini bozmadan dimdik yolunda başarıdan başarıya koşarak ilerleyen Selda Avcı yolun her zaman açık olsun. Her zaman dualarındasın...

    YanıtlaSil
  14. Slm ankaradan takip ediyorum... başarılar dilerim kitabınız çok güzel ses tonunuz var kim bu diyenler iki gün sonra elinde kitap kosacaklar

    YanıtlaSil
  15. Slm ankaradan takip ediyorum... başarılar dilerim kitabınız çok güzel ses tonunuz var kim bu diyenler iki gün sonra elinde kitap kosacaklar

    YanıtlaSil
  16. Kübra Akar11/07/2020

    Röportaj çok samimiyetsiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samimiyet anlayışınız farklı olabilir

      Sil
  17. Büşra hanım suzan hacıgarip ile soyleylsi yapın yaa

    YanıtlaSil
  18. Cüneyt Saka11/07/2020

    Dila uzun röportajk nerede kaldı

    YanıtlaSil
  19. Samimi, sıcak, içten ve umut vadeden bir röportaj tebrikler

    YanıtlaSil
  20. Esra Gündüz11/07/2020

    Doğru söyleyin Bu röportajı yayınlamak için bu kadından ne kadar para aldınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Selda hanımın asistanı Alparslan Polat röportaj tamamen hatıra binaen yapılmıştır. Site yönetimine böyle kaliteli bir yazar ile röportaja yer verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Selda hanım Kayseri'de çok sevilen, sayılan bir isimdir.

      Sil
  21. Mustafa Kemal Şahin11/07/2020

    kitap hiçbir internet sitesinde satılmıyor Bu kitap hayali bir kitap galiba ha ha :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Kayseri'de satışta yeni çıktı. Emeklemeden yürünmez.

      Sil
  22. İbrahim Çakar11/07/2020

    eskiden ne güzel röportajlar yayınlıyordunuz şimdi vasat röportajlar görüyorum yazık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neye göre vasatlık anlayışınız?

      Sil
  23. Özge Karakuş11/07/2020

    favori kitaplarınız var mı sorusuna verilen cevaba gülmekten öldüm Bu ne biçim cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizede söyleseniz de güldüğünüz şeyi bizde gülseydik.. 🤭

      Sil
  24. Bence bu abladan iyi politikacı olur yazar değil de

    YanıtlaSil
  25. Yılmaz Kaya11/07/2020

    bir Kayserili olarak Sizi tebrik ettim yazdığım yazıları boşa gitmesin Bir de kitap yazayım Fikri güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek ziyan etmeye gelmez!

      Sil
  26. Güzel bakıp, güzel görebilmek mühim olan tebrikler

    YanıtlaSil
  27. Sonsen Türkmen
    Merhaba ben emekli Türkçe öğretmeniyim.
    Yorumları baştan sona okudum.
    Olumlu olumsuz çok sayıda yorum yapılmış. Herkes herkesi herşeyi sevmek zorunda değil elbette. Ama saygı duymak zorunda. Yorumları okuduğumda lakayt yorumları görünce inanın çok üzüldüm. Ortada olan bir emeğe saygı duyup destek olacağımız yerde böyle kin içeren yorumlar güzel durmamış.Ben tebrik ediyorum yolunuz açık olsun. Saygılar

    YanıtlaSil
  28. ''Hüzün Padişahtır,
    Kalbe yerleşince, orada başka bir şeyin hüküm sürmesine, razı olmaz.....!

    [bişr-i hafi]

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0