Göbek Yağı Nasıl Verilir? İşte Probiyotik Mucizesi

Diyetisyen Mahsun Fırat Demir, pek çok insanın sorun yaşadığı göbek yağları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Beslenme Uzmanı Demir, probiyotikleri mucize olarak tanımmadı. İşte detaylar..
Bağırsak bakterileri vücut ağırlığı düzenlemesini etkileyebilir. Sindirim sisteminizde yüzlerce mikroorganizma bulunur. Bunların çoğu, K vitamini ve belirli B vitaminleri dahil olmak üzere birkaç önemli besin üreten dost bakterilerdir. Ayrıca vücudunuzun sindiremediği lifleri parçalayarak onu bütirat gibi faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürmeye yardımcı olurlar. Bağırsakta iki ana iyi bakteri ailesi vardır: bakteroidler ve firmicutes. Vücut ağırlığı, bu iki bakteri ailesinin dengesiyle ilişkili görünmektedir. Hem insan hem de hayvan çalışmaları, orta kilolu insanların aşırı kilolu veya obez olanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahip olduğunu bulmuştur. Bu çalışmaların çoğunda, obeziteye sahip kişiler, orta kilolu insanlara kıyasla daha sıkı ve daha az bakteroidlere sahipti. Araştırmalar, bağırsak bakterilerinin vücut ağırlığının düzenlenmesinde güçlü bir rol oynayabileceğini göstermektedir. 

Probiyotikler vücut ağırlığını nasıl etkiler? 


İştahı düzenleyen hormonları serbest bırakmak: Probiyotikler, iştahı azaltan hormonlar olan glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve peptid YY (PYY) salgılanmasına yardımcı olabilir. Bu hormonların artan seviyeleri, kalori ve yağ yakmanıza yardımcı olabilir. Yağ düzenleyici proteinlerin artan seviyeleri : Probiyotikler, protein anjiyopoietin benzeri 4 (ANGPTL4) seviyelerini artırabilir. Bu, yağ depolamasının azalmasına neden olabilir. Probiyotikler, yiyeceklerden emdiğiniz kalori miktarını azaltabilir. Ayrıca, iştah ve yağ depolanmasıyla ilgili hormon ve protein seviyelerini de etkiler ve ayrıca obeziteyi tetikleyebilecek iltihabı potansiyel olarak azaltır. 

Probiyotikler kilo vermenize ve göbek yağınızı kaybetmenize yardımcı olabilir 
 
Aşırı kilolu ve obezitesi olan kişilerde probiyotikler ve kilo kaybı üzerine iyi tasarlanmış çalışmaların yakın zamanda gözden geçirilmesi, probiyotiklerin kilo vermenize ve vücut yağ oranınızı düşürmenize yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Özellikle, araştırmalar Lactobacillus ailesinin belirli türlerinin kilo vermenize ve göbek yağınızı kaybetmenize yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bir çalışmada, Lactobacillus fermentum veya Lactobacillus amylovorus ile yoğurt yemek 6 hafta boyunca vücut yağını %3-4 oranında azaltmıştır. Bugüne kadar incelenen tüm probiyotik bakteriler arasında Lactobacillus gasseri, kilo kaybı üzerindeki en umut verici etkilerden bazılarını göstermektedir. Kemirgenlerde yapılan çok sayıda çalışma, obezite önleyici etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Probiyotikler, çok çeşitli sağlık yararları sunar. Bununla birlikte, ağırlık üzerindeki etkileri karışıktır ve probiyotik türüne bağlı gibi görünmektedir. 
   
 Kanıtlar, Lactobacillus gasseri'nin obezite hastalarının kilo ve karın yağlarını kaybetmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, VSL # 3 adı verilen bir probiyotik takviye karışımı, yüksek kalorili diyet uygulayanlarda kilo alımını azaltabilir. Günün sonunda, belirli probiyotik türleri, özellikle sağlıklı bir diyet ile birleştirildiğinde kilonuz üzerinde hafif etkilere sahip olabilir. 

Mahsun Fırat Demir 
Beslenme Uzmanı

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0