Hedefi Roman Yazmak! 15 Yaşında 2 Kitap Yazan Yaprak Türkeli ile Röportaj Yaptık

Bu hafta Webmgon'da 2 kitap kaleme almış olan bir yazarı tanıyacaksınız. Böyle dediğimde bir çoğunuzun aklına en az 25-30 yaşındaki biri  olabileceği gelebilir. Ama yok, öyle değil. Röportaj yaptığımız Yaprak Türkeli henüz 15 yaşında ve "İyi İnsan" ile "Kırık Melodi"  adında iki kitap yayınladı. Peki bunu nasıl başarmış? Gelin Yaprak Türkeli'nin başarısını kendisinden dinleyelim...
Kltap yazmak
Yaprak Türkeli
WEBMGON / Mazlum Günhan
mazlumgunhan@webmgon.com 

Yaprak, klasik bir soruyla başlayalım. Biraz kendinden bahseder misin? Kimdir Yaprak Türkeli?

2004 yılında Iğdır'da dünyaya geldim.  İlk ve orta öğrenimimi  Iğdır Hürriyet Ortaokulunda tamamladım.  Şu an Iğdır 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesinde 9. sınıf öğrencisiyim. Haksızlığa tahammülü olmayan, gerektiği yerde konuşan, fazlasıyla duygusal, tabiata düşkün, müziğe ve hayal kurmaya ayrı bir ilgi duyarım. Çevremde görmüş olduğum her olaydan çabuk etkilenirim. Olayın üstüne düşerim. Arkadaş canlısıyım. Aileme, arkadaşlarıma çok düşkünümdür. Elimden geldiğince herkese yardım etmeye çalışırım.  Bana bir adım atana ben on adım atarım. Benim için duygusal insanların , suskun görünen insanların ayrı bir yeri vardır. Yalanı ve yalan söyleyeni sevmem.

Peki yazarlık merağı nasıl ortaya çıktı?

Küçüklüğümden beri hep bir şeyler yazmaya merakım vardı. Çocukken bir Hint dizisinden esinlenerek bu yolda yürümeye devam ettim. Okumuş olduğum kitapların zihnimde oluşturduğu etkiyle yazmaya başladım. Ortaokula geçtiğim zaman ilk yazmış olduğum hikayemi okul müdürüme okudum ve onun beni cesaretlendirmesiyle özgüven kazandım. Çıkmış olduğum bu yolda hep inanarak, hayalini kurarak yazdım. Azmin elinden hiçbirşeyin kurtulamayacağını iyi biliyorum, kalemime güveniyorum.

İmkanların kısıtlı olduğu bir bölgede yaşayıp kitap yazmak pek kolay bir şey değil. Bunu başaran biri olarak kimlerden destek aldın? Ailen seni destekliyor mu?

Kitap yazma kararını ilk ailemle paylaştığım zaman bana inandıklarını, beni desteklediklerini görünce yazmaya daha da heveslendim. İlk kitabımın çıkmasında hem maddi hem de manevi destek olan Iğdır'ın eski Belediye Başkanı Av.  Murat Yikit'in sayesinde kendi çapımda bir başarı elde ettim. Başta aileme sonra Av. Murat Yikit'e ve beni destekleyen herkese teşekkürü bir borç bilirim.

Şu ana kadar 2 kitap yazdın. Hatta biri de daha yeni çıktı. Biraz bu kitaplardan bahseder misin? İyi İnsan ve Kırık Melodi'de nelere değiniyorsun?

"İyi İnsan'da genellikle iyilikten bahsettim. İyi olmanın avantajlarından, iyilik adına olan her şeyden örnek vermeye çalıştım. İkinci kitabım Kırık Melodi'de ise başka bir yoldan gittim. Bu kitapta insanın değerini yansıtacak cümleler kullandım. Her yaştan insanın okuyabileceği, akışlı bir kitap. Içine özlü sözler ve hikayeler ekledim. Her okuyan kişi kendisine mutlaka mesaj alacaktır. Ben Kırık Melodi'de en çok canları yanmış olsa da Allah'a olan inançlarını kaybetmeden yaşamak için çabalayan insanlara yer verdim ve böylece okurda derin bir izlenim uyandıracağını düşünüyorum. Kırılan her bir kalbin geç olmadan onarılması gerektiğinin üzerinde durdum ve kalp kırmanın Allah katında büyük bir günah olduğunu belirttim.

Yaprak, peki 2 kitabın ortak yönleri neler?

2 kitabın ortak yönleri konusunun insan olması, insanların birbirine destek olması. Yaşanmışlıklardan ders alınabilecek, her ikisi de okuru sıkmayan ama okurda derin bir iz bırakabilecek türdeler. Bu hayatta olması gereken iyidir ve bunu tamamlayacak olanda insandır bu yüzden başlıklarının bile ortak yönleri vardır. Her iki kitabımıda iyiliği ve kalp kırmanın sonuçlarını vurgulayacak şekilde yazdım. İki kitabımda da tek bir amacım vardı ve hiç değişmedi.  O da: insanları okumaya teşvik edebilmekti. Bir diğer ortak özelliği ise insanlara ortak bir mesaj verebilmesidir.
Genç yazar
Yaprak Turkeli

Seninle aynı yaşta olan pek çok kişi bırak kitap yazmayı maalesef ki kitap bile okumuyor... Ama sen peş peşe 2 kitap yayınladın. Çok genç yaşta 2 kitabı kaleme almak nasıl bir duygu?

Yazmak gönül işidir.  Okumayı çok sevdiğim kadar yazmayı da seviyorum. Aslında bu duygunun bir tarifinin olduğunu dile getirmekte zorlanıyorum çünkü bambaşka birşey insanın her defasında yaşamak isteyebileceği bir duygu. İnsanlara bir şeyler katabiliyor olmanın verdiği mutluluğun tarifi bile yok. İnsanların benim düşüncelerime saygı duyması, okudukları zaman kendilerini benim yerime koymaya çalışmaları ve kendi cümleleriyle yorumlamaya çalışmaları beni fazlasıyla duygulandırıyor.  Birde yazmış olduğum eseri insanların beğenerek okumaları ve bana ulaşıp sohbet etmeye çalışmaları, sanata ilgi duymaya başlamaları benim için gerçektende emeğimin sonucunun güzelliğini ve inancımın artmasını sağlıyor. 
Yazmış olduğum kitaplara ilgi duydukları zaman gözlerim yaşarıyor. Çünkü insanın kendi emeğine değer verilmesi insan için bir başkadır ve bana her defasında "iyi ki de ben bu yola çıktım ve iyi ki de ailem beni desteklemiş" demenin zevkini yaşatıyor.

Seni yakından tanıdık, kitapların hakkında da konuştuk.  Şimdi biraz da geleceğe yönelik planlarından söz edelim istersen. Üniversitede ne okumak istiyorsun?

Edebiyat ya da rehber öğretmeni olmak istiyorum. Hedefim öğretmenlik.

Peki Yaprak, yeni kitap ne üzerine olacak? Şu anda aklında var mı bir konu?

Yeni kitabım "kardeşlik" üzerine olacak  Roman olarak düşünüyorum. Yeni kitapta duygusallık ön planda olacak. Bazı bölümlerinde okuru hem sinirlendirecek hem de ağlatacak. O da okura süpriz olacak.

Senin gibi yetenekli ancak cesaret edemeyen ya da imkanı olmayan gençlere ne önerirsin?

Hiçbir şekilde vazgeçmesinler, bol bol kitap okusunlar, gözlemci olsunlar. En önemlisi kendilerine güvenleri olsun. Yazmak zor olsa da güzel bir duygu ve hemen ben yazacağım denmekle de yazılmayan ama heveslendiren bir istek. Eleştiriye açık oldukları müddetçe, kelime hazneleri genişse korkmalarına gerek yok. İmkanı olmayanlara gelince Allah'tan ümitlerini kesmesinler, aceleci olmasınlar ve okumayı-yazmayı bırakmasınlar. Bu onların bir imtihanı.  Kolayca vazgeçmesinler herkesin başına gelebilecek bir ihtimal ama insan çabalarsa, tevekkül ederse Allah hayırlı olan her kapıyı mutlaka açacaktır. Sponsor arayışı içine düşebilirler. Olması gereken bir durum.   Maddi durumu yoksa mutlaka sponsor bulmaları gerek.  Ayrıca  iyi bir reklam şart.

Yaprak Türkeli, başarılarının devamını diliyorum.  Eminim ki ilerleyen zamanlarda ismini daha farklı ve ses getiren çalışmalarla duyacağız. Keyifli röportaj için sana teşekkür ediyorum. Var mı son olarak eklemek istediğin bir şeyler?

Teşekkür ederim.  Eğlenceli bir röportajdı

Paylaş

WhatsApp Telegram

14 Yorum:

  1. Vay be sabah sabah duygulandım ya. Helal olsun kız sana

    YanıtlaSil
  2. Mert can güneş12/02/2019

    Kız ergen ve ergenler bu ara çok kitap çıkarıyı

    YanıtlaSil
  3. Ben de Erzurumluyum ve bizim oranın insanları çalışkandır. Bravo sana. Kardeşim bana ulaş sana maddi destek olmak istiyorum. Başarılar.

    YanıtlaSil
  4. Harikasın Yaprak sana destek olmak amacıyla kitapyurdu'ndan 10 tane yeni kitabından aldım eski kitabı bulamadım başarılar arkandayız.

    YanıtlaSil
  5. Kitapları toplasan 100 sayfa etmez.

    YanıtlaSil
  6. Cemre Aladağ12/02/2019

    Çok tatlısın kardeşim Allah yolunu açık etsin başarılar ve Iğdır'a selamlar

    YanıtlaSil
  7. Benim de yıllardır aklımda bir kitap yazmak var ama hiçbir zaman kısmet olmadı

    YanıtlaSil
  8. Dilara Eliz12/02/2019

    Adam son soruda uzun uzun soruyu sormuş kız sadece bir cümle ile olayı bitirmiş röportaj güzel de orası dikkatimi çekti

    YanıtlaSil
  9. Röportajı izledim keyifli ve anlamlı. Çok duygulandım senin yaşındakiler bir kitap okumazken senbu yolda iki kez adım attın. Yorumlara gelince iyi veya kötü herkesin düşüncesine saygı duymalıyız önemli olan kitabın sayfası değildir onun içeriğidir ve emeğin olduğu herşey güzeldir. Allah yolunu açık etsin kalemin daim olsun güzel kardeşim.

    YanıtlaSil
  10. Röportajı izledim keyifli ve anlamlı. Çok duygulandım senin yaşındakiler bir kitap okumazken senbu yolda iki kez adım attın. Yorumlara gelince iyi veya kötü herkesin düşüncesine saygı duymalıyız önemli olan kitabın sayfası değildir onun içeriğidir ve emeğin olduğu herşey güzeldir. Allah yolunu açık etsin kalemin daim olsun güzel kardeşim.

    YanıtlaSil
  11. Mahmut Aslan12/02/2019

    Yaprak Turkeli kim ???

    YanıtlaSil
  12. Emine Genç12/02/2019

    Kitaplar nerde var almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  13. Adsız6/09/2020

    Maşallah başarıların hep daim olsun kızım.

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0