Kitap Nasıl Yayınlatılır? Ve Kitap Yayınlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kitap yazmak kadar onu yayımlamak da ayrı bir çaba gerektirmekte. Hele ki arkanızda profesyonel bir destek yoksa... Pek çok yazar kitabını tamamlayıp uygun bir yayınevi bulamadığı için pesedebiliyor. Peki kolayca nasıl kitap yayınlatılır? En önemlisi de kitap yayımlarken nelere dikkat edilmeli?
Yazarlık
Yazar
Günümüzde birçok şeyin kolaylaştığı gibi kitap yazmak ve yayımlatmak da kolaylaştı. Tabi burada teknolojik gelişmelerin payı çok büyük. Hatta öyle ki yazdıklarını dijital platformlardan ücretsiz okura ulaştıran yazarlar da her geçen gün artıyor. Ama yine de kitabı basmanın ayrı bir heyecanı ve güzelliği var. Birşeyler yazmaya karar veren herkes bilir ki aslında yazmanın sanıldığı kadar kolay olmadığını. Bin bir güçlükle tamamlanan kitabı yayınlatmak da ayrı bir zordur. Fakat artık yeni gelişmelerle beraber pek çok yayınevi, kitap yayınlatmak isteyen yazarlara iyi imkanlar sağlıyor. Yazardan Direkt Yayınevi de bu yayınevlerinin başında geliyor. Yazardan Direkt Yayınevi, kitap basma sürecinin her aşamasında yazarlara destek sunuyor.  Öte yandan Yazardan Direkt Yayınevi, kitap yayımlatmak isteyenlere de şu önerilerde bulunuyor:

Editoryal Süreç: Yayımlanmamış bir dosyanın ya da metnin profesyonel/şüpheci bir gözle okunup, enine boyuna incelenerek yorumlanması; dilin, imlanın kontrolü ve yazılan metnin kendi türünde en doğru biçimine uygunluğunun denetlenmesidir. Dosyanın yayımlanmaya hazır bir kitap haline getirilmesi editör okumasıdır. Tüm bu düzenleme ve düzeltmelerin yazarın dünyasına müdahale etmeden, olumlu yönlendirmeler ile yapılması ise esastır.

İç Tasarım: İçeriğin önüne çıkmadan, okuyucuya en uygun ve rahat okumayı sağlayacak şekilde iç sayfa düzenlemesinin yapılması gerekir. Kitabınızın türü, ölçüleri, bölüm ayrım ve başlıkları, dipnotları, açıklamaların yerleştirilmesi, dizin, referanslar ve sayfa numaralandırılması gibi görsel düzene hizmet eden iç tasarımda profesyonelce göz önüne alınması gereken unsurlardır.
Kapak Tasarımı: Ön ve ara kapak tasarımı, yani kitabın vitrini en önemli konulardan biridir. Sizin kitabınızın kapağında görmek istediğinizin yanı sıra okuyucuya en doğru yansıtmayı dikkat çekici bir şekilde sunmanız gerekir. Arka kapak yazısı sizin ilk ‘’5 saniyelik önyargı’’ şansınızdır.

Kitle Belirleme: Başarının, kitabınızın size ne kadar hoş ya da güzel görünmesinden değil hedef kitlenize neyin çekici geleceğini bulmaktan geçtiğini unutmamak gerekir.

Yasallık: Bütün bunların yanı sıra, yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi, kitabınızın uluslararası kimlik numarası olan Uluslararası Standart Kitap Numarasının (ISBN) alınması, satış için gerekli bandrollerin temin edilmesi, kitapların Kültür Bakanlığının gerekli gördüğü kuruluşlara ulaştırılması, sürecin hatasız ve hızlı yönetilmesi de kitap yayımlamanın en önemli aşamalarından biri.

Baskı Kalitesi: İyi bir matbaa, temiz ve hatasız basım dosyanızın kitap olarak elinize ulaşmasının son aşaması olmakla birlikte, okuyucuya ulaşmanın ve kitap tanıtımının yazarın kitabı ile birlikte çıkacağı yolculuğun başlangıcıdır.



Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0