İşte kalıcı kilo vermenin sırları! Nasıl kilo verilir?

Haftanın konuk yazarı bir diyetisyen ve kendisi webmgon okurlarına çok faydalı bilgiler verdi. İşte uzmanından  kilo verememe probleminizi çözecek öneriler
Kilo vermek
Kilo vermenin sırları

Zayıflamam lazım ama nasıl?


Kalıcı olarak kilo vermek istiyorsanız yaptığınız uygulamayı, ömür boyu yapabiliyor olmanız gerekir.

Aynanın karşısına geçtiğinizde kendinizi beğenmiyorsanız, tartıya çıkmaktan korkuyorsanız, bir davete ya da toplantıya katılacağınızda rahatsızlık duyuyorsanız, “Hiç giyecek bir şey bulamıyorum.” diyorsanız, biran önce harekete geçmenin vakti gelmiş demektir. Aslında zayıflamaya karar vermek ve uygulamak beş aşamadan oluşur. Birinci basamakta kişi bunu beyinsel olarak tasarlamaya başlar. İkinci basamakta kişi kendini hazırlar, üçüncü basamakta nasıl zayıflayacağı ile ilgili araştırma yapmaya başlar. Dördüncü basamakta araştırma sonuçları ile ilgili bulduğu sistemi uygulamaya başlar ve son basamakta da uyguladığı sisteme devam eder.

Kalıcı olarak kilo verememenin en sık nedeni beşinci basamaktır. Yani kişi bir şekilde yaptığı dördüncü basamaktaki sistem, diyet, ilaç veya malzemeyi ömür boyu yapamaz ise tekrar kilo alımı kaçınılmaz olur.

Kalıcı olarak kilo vermek istiyorsanız yaptığınız uygulamayı, ömür boyu yapabiliyor olmanız gerekir. Örneğin; bir hap kullanarak zayıfladığınızda hapı bırakırsanız geri kilo alırsınız. Protein diyeti yaparak zayıfladığınızda, normal hayata dönüp 1 tabak mantı yediğinizde tekrar kilo alırsınız. Bir zayıflama bandı kullanıp zayıfladığınızda ve bandı çıkardığınızda kilo alırsınız. O halde tekrar kilo almamak için yaşamınızı ya hep ya hiç diye ikiye bölmemeniz gerekir. Yaptığınız sistem hep devam etsin ki verilen kilolar kalıcı olsun..

NEDEN KİLO ALIYORUM?


Bu soruyu kendinize sorabilmeniz çok önemli. İnsanlar çoğu zaman fazla kiloyu direkt çok yemeye bağlar. Oysa fazla kilo keşke, çok yemek yemekle örtüşebilecek kadar basit bir hastalık olsaydı. Ben çoğu zaman fazla kilonun nedenlerini bir denizin üzerinde yüzen küçük bir buz tabakasına benzetiyorum. Görünen kısım sadece fazla yemek. Fakat bu tabakanın altında yatan ve kişiye kilo aldırabilecek çok fazla neden var. Eğer neden bulunmadan direk sonuç odaklı işe başlanırsa verilen kiloların geri alımı Hi kaçınılmaz olur. Bu tıpkı
öksürüp, ağzından kan gelen bir hastaya kanamanın nedeni bulunmadan kan kesici ilaç vermeye benzer. Önce kanama geçse bile asıl sorun tedavi edilmediği için bir müddet sonra kanamanın tekrar etmesi kaçınılmazdır. Lâkin önce kanama boğazdan mı, mideden mi, akciğerden mi şeklinde araştırma yapılsa ve sorunlu bölge bulunarak buradaki yara tedavi edilse, işte o zaman iyi bir tedaviden bahsedebiliriz. Kilo da böyledir. Önce kilonun nedenleri bulunmalıdır. Bu nedenler doğrultusunda işe başlanmalıdır. İşte size kilo aldıran görünmeyen nedenler:

• Kişinin hormonal düzensizlikleri (insülin direnci, tiroid bezi az çalışması, D vitamini eksikliği, anemi, polikistik över)

• Kişinin yeme konusunda öğrendiği davranışları (Yemek öğrenilmiş bir davranıştır ve bu değişebilir, örneğin bir İtalya’nın yemesi ile bir Cinli’nin yeme davranışının farklılığı; kullanılan çatal-bıçak veya çubuklar gibi...)

• Kişinin yeme içeriği (Örneğin yemeklerine koyduğu yağ miktarı, seçtiği malzemeler, birlikte yediği yiyecekler...)

• Kişinin stres düzeyi (Bu durumda en basitinden kişinin bazal kortizol hormonu yüksek olduğu için kilo alımı ortaya çıkabilir bununla birlikte stresle yemek yediği zaman mutluluk hormonu yükselir ve kişi stres karşısında direkt mutlu olmak için çözümü yemekte arayabilir.)

• Kişinin kullandığı ilaçlar (Örneğin şeker hastalarında kullanılan insülin iğneleri veya pankreasdan insülin salgılatıcı ilaç kullananlar, bazı antidepresanlar, bazı tansiyon ilaçları...)

• Kişinin hareket seviyesi (Masabaşı çalışmak, taşıt çok kullanmak, evde makinelerle iş yapmak en büyük risk faktörleri...)
Eğer kilo problemi yaşıyorsanız gördüğünüz gibi sadece diyet listelerine odaklanmak yerine öncelikle kilonun nedenleri üzerinde yoğunlaşmak önemli. 1998 yılından beri kilo problemi olan hastalarla çalışıyorum. 
Kilo problemi yaşamış bir insan ve bir tıp doktoru olarak onlara yardım etmeye çalışıyorum. İlk kitabım ‘Sayarak Zayıfla - 5333’ de kilo vermek ve bunu korumak isteyenler için davranışsal mucizeler önerdim. Kalıcı olarak şişmanlık hastalığından kurtulabilmeleri için, yeme-içmelerini kendi kendilerine planlama ve kendi yeme davranışlarını yönetmeleri ile ilgili çözümler sundum. Yeni çıkan kitabım ‘Sayarak Zayıfla Mutfakta’ ile ise mutfaklarda reform yapmayı öneriyorum; kitabım yağ yakan öneriler, zayıflatan tarifler içeriyor. Umarım bu konuda problem yaşayan herkese faydam olur.

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0