Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Bir çok üniversite öğrencisi geçtiğimiz yıllarda yanlış tercih yaptığından dolayı pişman!  Öte yandan bu yıl da üniversitede istediği bölümü okumak için binlerce aday yavaş yavaş  üniversiteye doğru yaklaşıyor. Şu aralar tercihlere kitlenen adayların aklında yüzlerce soru var. Bu soruların başında da: "tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?" sorusu var. İşte tercih yaparken dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta.

Lys
ÖSYM TERCİH 


Üniversite adayları bu yıl yoğun bir maratondan geçti ve artık yavaş yavaş sonlara doğru yaklaşıyor. Geçtiğimiz gün açıklanan LYS sonuçlarının ardından binlerce aday,  sabırsızlıkla tercih yapmayı  bekliyor. Uzun bir süredir bölümlerle alakalı araştırmalar yapan öğrenciler, artık tercihlere kitlenmiş durumda. Yine birçok kişi bu yıl ilk kez tercih yapacağından dolayı bilgisiz veya bilgisi yetersiz. Hal böyle olunca da yanlış tercihlerde bulunmak da kaçınılmaz oluyor. Bu durumu önlemek için adayların iyi bir araştırma yapması gerekmektedir. Aksi takdirde hatalar peş peşe gelebilir. Biz de bu konuda üniversite adaylarının çokça sorduğu "tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?" sorusunun yanıtını başlıklar halinde sıraladık. İşte tercih yapacak üniversite adaylarına yardımcı olacak o bilgiler:



Tercih listenizi özenle doldurun 


Birçok aday tercih listesini hazırlarken tercih listesinin ilk kısmını güzel dolduruyor. Fakat geriye kalan bölümü sırf boş kalmasın diye dolduruyor. Bu da tercih döneminde yapılan hataların başında geliyor. Çünkü çoğu zaman tercih listesinde ilk yazılan bölümler veya üniversiteler gelmeyebiliyor. Durum böyle olunca istenilmeyen fakat sırf tercih listesi boş kalmasın diye yazılan bölüm veya yerler geliyor. Adaylar bu duruma dikkat etmelidir. Ayrıca unutulmamalıdır ki tercih listesini tamamen doldurmak gerekmiyor. İstemediğiniz üniversite ve bölümleri tercih listenizde bulundurmayın. Bu, üniversite hayatınızı olumsuz etkileyebilir, tüm emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Bir çok üniversite öğrencisi yanlış tercihinden dolayı pişman olduğunu belirtirken yeni üniversite adaylarına "dikkatli olun!" uyarısında bulunuyor.


Puanları çok dikkate almayın...


Yine birçok üniversite adayı puanlarına göre bölüm araştırmasında bulunuyor ve puana göre tercih yapıyor. Ancak bu, yanlış bir hareket. Çünkü ÖSYM, "başarı sıralamasını" dikkate alıyor. Başarı sıralamasına uygun tercih yapmayanların tercihleri  pek başarılı olamayabilir. Öte yandan tavsiye ettiğimiz bir başka önemli nokta: başarı sıralamanıza yakın istediğiniz yerleri yazabilirsiniz. Zira her sene başarı sıralaması birçok bölüm için düşebiliyor. Buna göre başarı sıralamam tutmuyor diye istediğiniz yerden vazgeçmeyin.

Son güne bırakmayın!


Zorlu tercih döneminde pek çok öğrenci kararsız kaldığı için son güne kadar tercih yapmaz. Ancak bu çok doğru birşey değil. Çünkü üniversite  tercihlerinin son günü sistem oldukça yoğun olabiliyor hal böyle olunca sistem çökebiliyor. Size bu konuda tavsiye edebileceğimiz şudur: tercih listenizi önceden sisteme girin, daha sonra değişiklik ihtiyacı duyarsanız yine listeyi güncelleyebilirsiniz. Böylece tercihlerinizi son güne bırakmamış ve riske girmemiş olursunuz. Kesinlikle tercihlerinizi son güne bırakmamanızı tekrar tekrar vurgulayarak, "Sona kalan dona kalır." atasözüyle dikkat çekimesleği

Hangi bölümler kolay iş bulabilr? İşte geleceğin 5 mesleğo


Her şeyden önce gerçekçi olun


Birçok üniversite adayı tercih yaparken kendi puanından ve başarı sıralamasından oldukça yukarlarda olan bölüm ve üniversitelerle listeyi dolduruyor. Bu harekette son derece yanlış. Bu yüzden her sene pek çok öğrenci hiçbir üniversiteye yerleşemeyebiliyor. Yine buna benzer bir başka durum ise: çokça tercih edilen şehir ve üniversitelerin listede çokça kendine yer bulmasıdır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Ece, PDR bölümünü İstanbul'da okumak istiyordur. Hatta Ece'nin puanıda tam tutmaktadır. Ancak Ece'nin hesaba katmadığı birşey vardır: Ece'den daha iyi bir puan alan pek çok kişi Ece'yle aynı üniversiteyi yazmıştır. Bu nedenle yüksek puan alanlar o üniversiteye yerleşir, ancak Ece, tek tercih yaptığı için  o üniversiteye yerleşemez.
İşte bu durum pek çok kişinin başına gelebiliyor. Eğer gerçekten yazacağınız o bölümü çok istiyorsanız gerçekçi olun ve puanınızdan düşük puanlı üniversiteleri de yazın. Özellikle Doğu üniversitelerini yazmak  çoğu zaman avantaj olabilir.


Herkesi dinleyin. Ama...


Üniversite tercihi hayatınızı etkileyeceğinden dolayı kaygılarınız olabilir. Biz de bu konuda size hak veriyoruz. Hatta çevrenizden, internetten elinizden geldiğince bilgi alın. Gitmek istediğiniz  bölümü iyice araştırın. Tabi gitmek istediğiniz bölüm hakkında tamamen olumlu yorumlar alacağınızı düşünmeyin. Hatta belki herkes bölümü kötüleyebilir. Ancak siz, gerçekten bu bölümü seviyor ve okumak istiyorsanız hemen vazgeçmeyin. Herkesi dinleyin. Ama son karar size ait olsun. Sadece size... Çünkü bu sizin hayatınız. Yanılmış ve de hata yapmış olsanız bile...  İyi bir araştırma yaptıysanız ve gerçekten o bölümü çok istiyorsanız o zaman o bölümü yazmaktan çekinmeyin.

Tercih döneminde  ve sonrasında burslar, bölümler hakkında önemli bilgiler  ve daha fazlası için Webmgon'u FACEBOOK ve TWİTTER hesaplarından takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Paylaş

WhatsApp Telegram

2 Yorum:

  1. Büşra Buse Akar7/19/2017

    Güzel ama basit tavsiyeler. Ayrıca reklamcılık bölümünü öneren var mı

    YanıtlaSil
  2. Adsız7/21/2017

    Son uyarınız için gerçekten teşekkür ederim 😊 sayenizde istediğim bölümü yazmak için güç buldum kendimde 😊☺

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0