E okul Öncesi Ve Sonrası Karne Günü


Elinde karne olan öğrenci
karne alan öğrenciler
"Karne Günü" desem ve üç nokta koysam gerisini siz tamamlayın desem eminim ki sayfalarca şey yazarsınız. Herkesin en az iki anısı vardır. Ve yine herkes karne aldığı için bu konuda fikir sahibidir. En azında şu yazıyı okuyabiliyorsanız büyük ihtimal bu heyecanı, bu duyguyu bilirsiniz.


Gelin hep beraber karne günü nasıl değişime uğramış görelim.
Çok değil bundan 7-8 yıl öncesıne gidelim. Yani 2008 öncesine. Ne var ki 2008'de ? Diyenleri duyar gibiyim. Ne mi var anlatayım....
2008 yılında (tam emin değilim.) Türkiye de online not sistemi olan E-okul sistemi hayata geçirildi o yüzden ben 2008 öncesi ve sonrasını inceleyeceğim ve size karne günleri nasıl değistiğini anlatacağım. Haydi 2008 öncesi karne günü heyecanını hatırlayalım.
Karne almaya bir gün kala hatta bir hafta kala heyecan başlar idi.  Öğretmenlerin elinde kücük bir not defteri, ince ince hesaplar yapar. Ve her nedense hepside kırmızı kalem kullanırdı. Öğrenciler ise hocalara  yaklaşır onlardan kendi notlarını öğrenmeye çalışı ya da fazla not ister geçmek için. Tabi bazı öğrenciler başarılı olurdu bu konuda. Ama yine de herkes heyecanla, merakla beklerdi çünkü kimse notunu bilmiyor, çünkü o zamanlarda e-okul yok.

Bir de Takdir  Belgesi veya Teşekkür Belgesi aldım mı? Sorusu vardı çalışkan öğrencilerin kafasında. Tembel ama zeki öğrencileri söylememe gerek yok bilen biliyor zaten!
Hangi belgeyi aldım? Sınıfı geçtim mi? Veya Matematikçi geçirdi mi? Soruları bir kenarda dursun yarın karne günü ne giysem telaşı başlar karne günü akşamı... Çünkü son okul günü olduğu için serbest kıyafet giyme izni var. Bir yıl veya bir dönem boyunca okul kıyafetleri artık çok sıkardı. Fırsat bu fırsat ya herkes şıklık yarısına girerdi. Özellikle de kızlar. Şu an TV de var olan moda yarısmaları (Bu Tarz Benim, Bugün Ne Giysem ve İste Benim Stilim.) bu şıklik yarışlarının yanında halt etmisler... Ve nihayet karne günü geldi!
Sabah kalkılır, o şık kıyafetler giyilir ve okula doğru yol alınırdı. Herkes bir farklı olmuş ve herkeş havalı davranmaya çalışırdı.  Bu arada O gün sümüklü olarak tanımlanan  kız veya erkek  herkesi şaşırtırdı  adeta o arkadaş değişime uğrardı... Bu arada bu kıyafet serbestliği birçnk yerde vardı fakat bazı gıcık müdürler okul kıyafetleriyle gelin derdi bunu da belirteyim. Neyse karne gününün sürprizi notları görme vakti gelirdi. Onun öncesinde yapılan törende müdür yine uzuuuun uzun konuşur ve herkes sınıflara geçer, sınıf hocası gelir ve karneleri teker teker dağıtır.

Artık Takdir Belgesi, Teşekkür Belgesi alan, sınıfı geçen geçmeyen ve Matematikçiden nasibini alan almayan belli olmuştur. Kimi mutlu kimi mutsuz ama herkesin merağı ve heyecanı ortadan yok olurdu. Ta ki 2008'e kadar. Ama emin olun ki mutsuz olan öğrenci de mutlu olan öğrenci de bu günü çok severdi. E-okul öncesi hal böyleyken e okul ile birçok şey değişti. Haydi gelin birazda e okul dönemi karne günlerine bakalım.
E okul öncesi karne günleri böyleyken e okul ile beraber tamamen olmasa da bir çok şey değişti. Yukarda anlattıklarını yaşayanlar elbette şanslılar  çünkü karne heyecanı vardı. Peki e okul'la neler oldu?
En önemlisi ve karne gününün olmazsa olmazı heyecan yok oldu. Herkes e okul da tüm notlarını görebiliyor artık. Ee! Bu da heyecan falan bırakmadı. Ondan sonra serbest kıyafet dönemi başladı. Karne gününe özel olan bu durum tüm döneme yayılınca o da tadsızlaştı. Dedim ya e okul ile çok şey değişti ama en önemli şey heyecan yok oldu. Eskiden beri var olan tek şey kağıda notların basılması emin olun o da 3-5 yıla yok olur. Zaten artık gerekte yok ki...

Artık notunu bilememenin getirdiği o merak, o heyecan bir daha hiç olmayacak. Ve yine bir daha kimse o gün şıklık yarışına şahit olmayacak!
Uzun lafın kısası e okul hayatı kolaylaştırabilir ama bu saydığım onca güzel şeyi de yok etti.  Bir medya çalışanı olarak, bir İletişim Fakültesi öğrencisi olarak karne haberi yapanlara sesleniyorum! Lütfen artık şu cümlelerle başlayan haberler yapmayalım:
"Bugün milyonlarca öğrenci karne heyecanı yaşadı." (bu cümle tarih oldu. Kimse artık heyecanlı değil. Herkes notunu v.s yi biliyor.)
"Karnen beklediğin gibi miydi?" diye öğrencilere sorular sormayalım çünkü o notunu her an takip ediyor o nedenle beklediği karne elindedir.
Karne günü iste böyle değişime uğradı. Eğer e okul'a yakalanmadan okulu bitirmişseniz biliniz ki çok şanslısınız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere... Karne alacak olan öğrenci arkadaşlarımıza da iyi tatiller diliyorum...

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0