Sosyal Medyada Black Friday (Efsane Cuma) Dolandırıcılığına Karşı Aman Dikkat!

Black Friday için geri sayım başladı. Dünyada Kara Cuma, Türkiye'de Efsane Cuma olarak adlandırılan indirim fırsatı pek çok kişi tarafından bekleniyor. Tabii bekleyenler arasında dolandırıcılar da bulunuyor. Sosyal medyada Black Friday dolandırıcılığına karşı dikkatli olmak oldukça önemli.  
Efsane cuma
Kara Cuma
Black Friday, yıllardır dünya çapında takip edilen ve Kasım'ın sonunda gerçekleşen bir gün olarak biliniyor. Büyük fırsatların sunulduğu Kara Cuma, son 3 yıldır ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Büyük alışveriş siteleri Amazon ve EBay gibi şirketlerin ciddi indirimleri pek Türkiye'deki firmalarda uygulandığı görülmese de yine de pek çok insan indirim fırsatlarını takip ediyor.  Black Friday bu yıl 29 Kasım'da. Ancak Türkiye'de Hepsiburada'nın başını çektiği e-ticaret şirketleri 1 hafta önceden yani 22 Kasım'da düzenliyor. Perşembe akşamından başlayacak olan Efsane Cuma fırsatları merakla beklenirken uzmanlar uyarıyor. Efsane Cuma ve Black Friday günlerinde alınacak önlemlerle alışverişin tadı kaçmasını engellemek mümkün. Geçtiğimiz yıllarda dolandırıcılar Black Friday fırsatlarını takip eden insanların canını çok yaktı. Yapılan dolandırıcılık ise sosyal medya üzerinden gerçekleşiyor. Peki ama Efsane Cuma ya da Black Friday'de nelere dikkat etmek lazım? Ve büyük alışveriş fırsatları gerçek mi değil mi nasıl anlaşılır?

ABARTILI İNDİRİMLERE KARŞI DİKKAT!


Kasımın son Cuma gününde gerçekleşen  Black Friday'de  özellikle Twitter, Facebook ve İnstagram'da genelde reklamlarla insanları tuzağa düşüren dolandırıcılar, şok edici fiyatlarla dikkati çekiyor. Sadece Efsane Cuma ve Black Friday gününe özel siteler açan sahtekarlar, sosyal medyadan insanları bu web sitelerine çekiyor. Sitede ise oldukça abartılı fiyatlar dikkat çekiyor. Örneğin İPhone 11 Pro normalde 10 bin TL iken söz konusu sahte sitelerde 5 bin TL'ye kadar düşürülüyor.  Bunu gören çok sayıda insan ise sahte indirimi fırsat olarak değerlendirerek hemen kart bilgilerini girerek ödemeyi yapıyor.

Ancak o ürün hiç bir zaman gelmediği gibi verilen kredi kartının tüm bilgileri de ele geçiriliyor. Bu nedenle Black Friday fırsatlarını kovalarken dikkatli olmakta yarar var. Abartılı fiyatlardan uzak durmak ve bilinmedik sitelerden alışveriş yapmamak lazım. Ayrıca az bilinen ya da bir şekilde güven sağlayan yerlerde alışveriş yaparken sanal kredi kartı kullanmak son derece önemli. Ayrıca alışveriş yapılacak site ya da  satıcı hakkında ufak bir araştırma yapmak da faydalı olacak. Bu arada direkt sosyal medyadan özellikle de İnstagram'dan yapılan satışlar daha fazla dikkatli olmayı gerektiriyor. Zira buralarda güvenlik olmadığı gibi satış yapan kişinin adres ve iletişim bilgileri de sahte çıkma riski var. Uzmanlar bu yüzden sosyal medyada alışveriş yapılmaması konusunda öneride bulunuyor.

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0