KYK borçları siliniyor mu? İşsiz mezunlar KYK borcuyla karşı karşıya! Son dakika KYK borcu haberim..

Üniversiteyi bitirip iş bulamayan mezunlar "KYK borcu boynumuzu büktü" kampanyası düzenledi. Öte yandan KYK borçlarının silinmesine yönelik 2 milletvekili kanun teklifi hazırladı. Peki KYK borçları silinecek mi?  İşte son dakika gelişmeler.
Kyk
Kyk
Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans öğrencileri yılın belirli bir dönemi Kredi  ve Yurtlar Kurumu'nun başvuruya açtığı kredi - bursa başvuru işlemini yapıyor. Kimi öğrencilere burs çıkarken kimi öğrencilere ise kredi çıkıyor. Ve eğitimini tamamlayan mezunlara 2 yıl gibi bir süre tanınıyor. Bu süre zarfı sona erdiğinde ise borcun ödemesi için kişiye haber verilir. KYK'dan öğrenim kredisi alan kişi borcun ödeme zamanı geldiğinde herhangi bir gelire sahip olmasa bile ödeme yapmak zorunda kalıyor. Aksi halde borç her ay faiziyle beraber artıyor. Son birkaç yılda ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlara bağlı olarak mezun olanlar iş bulamıyor. Öte taraftan TÜİK verileri de genç işsizliğin yüzde 30'a dayandığını işaret ediyor. Hal böyle olunca işsizlikle mücadele eden gençler bir yandan da KYK borcu nedeniyle kâbus yaşıyor. Sosyal medya "KYK borçları silinsin" kampanyalarıyla doldu taştı. Duyarlı siyasetçiler ise konuyu TBMM gündemine taşımaya devam ediyor.

KYK Borçları Silinsin Kampanyaları ve Kanun Teklifleri Peş Peşe Geliyor... 


Haziran ayı içerisinde hem CHP hem de İYİ Parti'den milletvekilleri işsiz gençlerin KYK borcunu meclis gündemine taşıdı. Bu arada son olarak 6 ay önce de yine CHP konuyla alakalı kanun teklifi vermiş ve AKP ile MHP tarafından ret edilmişti. Gençler bir kez daha "KYK borçları silinecek mi?  Sorusuna yanıt ararken bir kanun teklifi daha TBMM'ye sunuldu ve görüşmeyi bekliyor. Öbür yandan da Twitter başta olmak üzere sosyal medyada "KYK borcu boynumuzu büktü" ve "KYK borcu silinsin" şeklinde pek çok ses getiren kampanya düzenleniyor. Ayrıca Temmuz ayı itibariyle 1 milyondan fazla gencin KYK borcunun ödemesi başlıyor. Halihazırda 300 binden fazla işsizin KYK borcu icra dairelerine sevk edilmiş durumda. Bu da gençlerin haciz ile karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Bu arada açıklanan son verilere göre 9 milyon üniversite mezununun 33 milyon TL borcu bulunuyor. Şimdi pek çok işsiz mezun ve ailesinin aklında tek bir soru var: "2019'da KYK borçları silinecek mi?" Geçtiğimiz hafta TBMM'ye sunulan ve AK Parti'nin sıcak bakmadığı KYK borçları hakkındaki kanun teklifinin yasalaşması için muhalefet partileri (MHP dahil) eksiksiz olarak kanun teklifine evet demesi gerekiyor.



Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0