Türkiye'de İntihar Videoları Her Geçen Gün Artıyor! Erdoğan Ceren ve diğerleri...

Mazlum Günhan / Webmgon

Erdoğan Ceren'in intiharından  sonra  Türkiye'de intihar videoları artıyor mu? Sorusu sorulmaya başlandı. İşte Erdoğan Ceren'in Facebook'taki intiharı ve önceki intihar videoları.
İntihar etmek
İntihar videoları artıyor
Geçtiğimiz gün  Facebook canlı yayınında  yaşamına son veren  Erdoğan Ceren adlı gencin intiharıyla birlikte pek çok iddia da gündeme geldi. Öne sürülen en çarpıcı iddia ise intihar videoların artabileceği düşüncesi  oldu.  Hatırlanacağı üzere yaklaşık iki sene önce intihar edeceğini bir video yayınlayarak duyurup hayatına som veren  Mehmet Pişkin'in hemen ardından trans  bir kadın olan  Mehtap Zengin de 2015'in başında intihar etmeden birkaç dakika önce  bir video yayınlamıştı. Bu iki vakadan iki yıl sonra Erdoğan Ceren adlı 22 yaşındaki Osmaniye'li genç de sosyal  paylaşım ağı  Facebook'ta bir canlı yayın gerçekleştirerek intihar etti. Üç  yıl  içinde üç kişinin benzer bir şekilde video  yayınlayarak intihar etmesi farklı iddiaları da beraberinde getirdi. Türkiye  Mehmet Pişkin'in intihar videosunu  konuşurken,  kısa bir sürede Mehtap Zengin ve Erdoğan Ceren de Pişkin gibi intihar videosu yayınlaması akıllara "intihar videosu çekenlerin sayısı artabilir mi?  Sorusunu getirdi. Öte yandan söz konusu videolar çok kısa bir sürede binlerce kişiye ulaşması  ve bu videolara özellikle  15-25 yaş aralığındaki gençlerin yoğun ilgi göstermesi uzmanlarca endişe verici olarak nitelendiriliyor.  Psikologlara göre "intihar videoları" gençleri özendiriyor.


İlginç detaylar içeren  Türk intihar videolarını  derlediğimiz video için tıklayın


Mehmet Pişkin,  intihar videosundan sonra evinde asılı bulundu!


Ekim 2014 sabahı "intihar notu" başlığıyla  yayınladığı   videoyla Türkiye'de sosyal medya üzerinde intihar eden ilk kişi olarak kayıtlara geçen Mehmet Pişkin, bir yazılım şirketinde yönetici olarak görev yapmaktaydı. İlginç sözlerle yaşamına son veren Pişkin, yayınladığı videoyla başta çevresi olmak üzere herkesi  şaşırtmıştı. Mehmet Pişkin, intihar videosunu yayınladıktan iki saat sonra  Nişantaşı'ndaki evinde polislerce kendini  asılmış bir şekilde bulunmuştu. Öte yandan Mehmet Pişkin'in yaşam koşulları iyi olduğu halde kendini boşlukta hissettiğini ve hayattan tad almadığını  belirtip canına kıyması çok konuşulmuştu. Özellikle gençler tarafından çok yoğun ilgi gören Mehmet Pişkin'in intihar videosu içeriğiyle oldukca dikkat çekmişti. Ancak Pişkin'in başlattığı sosyal medyada intihar videosu yayınlama girişimi hiç beklenmedik bir hal aldı. Mehmet Pişkin'den hemen sonra peş peşe iki intihar videosu daha geldi.


Mehtap Zengin kendini köprüden attı!


Mehmet Pişkin'in intiharından  yaklaşık iki ay sonra  Mehtap Zengin adlı trans kadının intihar videosu ortaya çıktı. 1 Ocak 2015 tarihinde internete düşen Mehtap Zengin'in intihar videosu da Mehmet Pişkin videosuna benzerliğiyle dikkat çekiyordu. Zengin, hayattan yorulduğunu ve insanların kendisine zarar verdiğini öne sürerek intihar edeceğini video aracılığıyla paylaşmıştı. Video kaydı bittikten sonra Mehtap Zengin eski adıyla Boğaziçi Köprüsü'nden kendini atarak yaşamına son vermişti. 1 Ocak sabahı cesedi köprüde güvenlik güçlerince bulunan trans Mehtap Zengin'in intihar videosu da yine Pişkin'in videosu kadar yoğun ilgi görmüştü. Fakat  intihar videolarının sonu gelmedi. Zengin ve Pişkin'in intihar videosunndan yaklaşık 22 ay sonra Erdoğan Ceren'in intihar videosu gündeme düştü. 

Erdoğan Ceren Facebook canlı yayınında   kendini silahla vurdu!

Geçtiğimiz gün Facebook üzerinden yaptığı canlı  yayında sevdiği kızdan karşılık alamadığı için av tüfeğiyle kendini vuran Erdoğan Ceren adındaki genç şu sıralar gündeme oturmuş durumda.  22 yaşındaki Osmaniye'li Erdoğan Ceren, canlı yayında intihar etmeden önce birkaç dakika canlı yayını izleyenlerle konuştu. Ayrıca  Ceren'in son sözlerinde yer alan şu cümle dikkat çekti: "kimse inanmıyordu onun için öleceğimi"  bu cümle pek çok tartışmaya  yol açarken, Erdoğan Ceren, odasında kalbine dayadığı av tüfeğiyle  kendini vurarak intihar etti. 22 yaşındaki Ceren, E F adındaki genç kızdan karşılık alamadığı için  intihar ettiği öne sürüldü. Sadece üzerinden  üç gün geçen olayın videosu yoğun ilgi görüyor. Erdoğan Ceren'in Facebook'ta yayınladığı intihar videosu şimdiden 1 milyonu geçen izlemeye ulaştı.  Böylece Erdoğan Ceren,   Türkiye'de intihar videosunu  yayınlayan üçüncü kişi oldu. 

Hal böyleyken uzmanlar da bu durumu endişe verici olarak nitelendiriyor.  Türkiye'de yaşanan kan dondurucu üç vaka  intihar videoları yayınlamak bir akım haline dönüşür mü? Gibi soruları beraberinde getirdi. Özellikle gençlerin çok yoğun ilgi gösterdiği söz konusu videolarda pek çok benzerlik dikkat çekiyor. Türkiye Mehmet  Pişkin ve Mehtap Zengin'in intihar videolarını konuşurken Erdoğan Ceren'in canlı yayında  intiharı herkesi şaşırttı. Öte yandan gelişen teknolojiyle birlikte artan canlı yayın yapma imkanları ve bu tür videolara kolayca ulaşabilmek çocukları ve gençleri  özendiren bir hal alması insanları endişelendiriyor.

Peki siz artan  intihar videoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Paylaş

WhatsApp Telegram

2 Yorum:

  1. cengiz şahin10/13/2016

    Türkiye ABD gibi oldu aq :)/ama iyi haber baktım sadece bu site bu haberi yapmış bravo

    YanıtlaSil
  2. Esma Çakmakçı10/13/2016

    güzel tespitlerin olduğu güzel bir haber ama çok korkutuyorsunuz o kadar telaşa gerek yok.

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0