AKN Kalkıyor, İnternet Fiyatları Cep Yakıyor! İşte 2019 İnternet Fiyatları

1 Ocak 2019 itibariyle AKN kalkıyor. Ancak AKN'nin kalkması beraberinde pek çok sorunu getiriyor. İnternet servis sağlayıcıları cep yakan AKN'siz internet fiyatlarını duyurmaya başladı. Özellikle Türk Telekom internet fiyatları korkunç görünüyor. Peki Superonline, Vodafone, TürkNet ve Millenicom'da durum ne?
Turknet
Hatırlanacağı üzere BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) 2016 yılında bütün internet servis sağlayıcılarına (İSS)  iki yıl süre vermiş ve 31 Aralık 2018'e kadar AKN'yi (Adil Kullanım Noktası) veya başka bir deyişle Adil Kullanım Kotasını (AKK) kaldırma talimatı vermişti. İlgili yasalar da buna göre düzenlenmeye başlamıştı.2017'nin Mayıs ayına gelindiğinde ise AKN kısmen de olsa gece 02:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında kalkmıştı. Ve şimdi AKK'nin kalkacağı o tarihe yani 31 Aralık 2018'e çok yaklaştık. Bu nedenle de tüm internet servis sağlayıcıları bir bir AKN'siz internet tarifelerini açıklamaya başladılar. Bazıları yüksek fiyatlar dile getiriyor bazıları ise kotalı internetten bahsediyor...

Tam da bu noktada AKN'siz internette son durum nedir? diye sizler için tüm firmaların AKN hakkında yaptıkları açıklamaları ve AKN'siz internet fiyatlarını bir araya getirdik. Bu arada BTK'ya da konu ile ilgili iki soru yönelttik. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na sorduğumuz kotalı internet ve AKN'siz fiyatlarım yüksek oluşu ile ilgili sorulara yanıt geldi. Peki BTK, AKN hakkında ne diyor? Ve en önemlisi de bu korkunç fiyatlar hakkında herhangi bir yaptırımı olacak mı? Yanıtları sizlerle paylaşacağız. Gelin şimdi Türk Telekom, Superonline, Vodafone, Kablonet, NetSpeed, TurkNet ve Millenicom 'un AKN'siz internet fiyatlarına tek tek bakalım.

AKN KALKTI, İNTERNET FİYATLARI UÇTU!


Turk telekom akn

Türk Telekom


Piyasanın büyük oyuncusu olan Türk Telekom, aslında kuralları da değiştirme gücune sahip. Hatta diğer firmalara altyapısını kiralayan Türk Telekom, fiyatlara zam yaptığında tüm internet servis sağlayıcıları otomatik olarak fiyatlarını güncellemek zorunda. Geçtiğimiz hafta AKN'siz internet tarifelerini açıklayan firma kısa sürede büyük tepki topladı. İşte Türk Telekom'un 2019 internet fiyatları!
Turk Telekom AKN'siz fiyatlar
Turk Telekom AKN'siz fiyatlar

Turk Telekom AKN'siz fiyatlar
Turk Telekom AKN'siz fiyatlar
Turk telekom
Turk Telekom AKN'siz fiyatlar


Akn
Akn
Görüldüğü üzere en düşük hız olan 4 megabit Türk Telekom'da 65 TL görünüyor. Tabii şu an müşteri hizmetlerini aradığımızda fiyatların hala geçerli olmadığını görüyoruz. Hatta daha avantajlı fiyatlar sunabiliyorlar. Tabii bu arada taahhüt yapanlar biraz şanslı çünkü aynı fiyata sözleşmenin bitimine kadar AKN'siz internet kullanıma devam edecekler.

Turkcell akn

Turkcell Superonline


Aslında Turkcell Superonline'ın Türk Telekom'dan kalır yanı yok. Ancak ikisini birbiriyle kıyasladığımız zaman Superonline fiyatları daha düşük görünüyor. Türk Telekom dan sonra en büyük internet servis sağlayıcısı olan Turkcell, geçtiğimiz günlerde AKN'yi kaldırdığını duyurmuştu. Henüz 2019 internet fiyatlarını açıklamayan Superonline, zam yapacağının sinyallerini çoktan verdi. Bu arada Superonline internet sitesinde yer alan AKN'siz internet fiyatları ise şimdilik şöyle:
Aknsiz internet
Superonline Akn'siz fiyatlar

Vodafone akn

Vodafone Net


1 Ocak 2019 tarihine oldukça yaklaşmış durumdayız. Ancak ilginç bir şekilde Vodafone hala AKN'siz tarife fiyatlarını açıklamış değil. Edindiğimiz bilgilere göre Vodafone, önümüzdeki hafta resmi olarak sınırsız internet paketlerini duyuracak. Bu arada şimdilik Vodafone'un tek bir AKN'siz tarifesi bulunuyor. O da: 24 ay taahhütlü 16 megabit internet 130 TL şeklindedir. Şu anki durum göz önüne alındığında Vodafone'un da Türk Telekom ve Superonline gibi yüksek internet fiyatları duyuracağı öngörülüyor.





Turksat

Kablonet


Şu an devletin elinde bulunan Türksat Kablonet'te de durum aynı. her ne kadar Farklı bir teknoloji ile internet hizmeti  sunsa da firma müşterilerine yüksek fiyatlar ile sesleniyor. Uydunet olarak da bilinen Kablonet'in AKN'siz internet fiyatları şu şekilde:
Turksat akn
Kablonet AKN'siz fiyatları

Turknet akn

TürkNet


Dilerseniz TurkNet ile başlayarak diğer küçük internet servis sağlayıcılarına bakalım.  TürkNet'in sadece bir paketi bulunuyor. AKN ve taahhüt olmayan sınırsız İnternet paketinde kullanıcılara 35 megabit'e kadar hız sunuluyor. Eğer ki TurkNet altyapısının olduğu bir bölgede yaşıyorsanız 50 megabit hız size verilecektir. Ve bu internet paketinin fiyatı şu an için 65 TL. Eğer ki 100 megabit hız almak isterseniz de 15 TL fark ödemeniz gerekecek. Bu arada edindiğimiz bilgilere göre TurkNet yakın zamanda zam yapacak. Bu da Türk Telekom'un diğer internet servis sağlayıcılarına yaptığı kira zamlarından kaynaklandığı dile getiriliyor. 
Bu arada TürkNet'in AKN hakkında yaptığı açıklana ise şu şekilde:
"TurkNet’te AKN zaten yok, bir daha da olmayacak!
Bugünlerde, 2019 başında bazı operatörlerin AKN’yi (Adil Kullanım Noktası) kaldırıp yerine kotalı internet paketlerini getireceği ve kota aşımı durumunda tıpkı AKN’li dönemde olduğu gibi kullanıcıların hızının düşeceği haberlerini üzülerek duyuyoruz. Bu haberler karşısında internet kullanıcılarının AKN kalkınca yerine kotalı internet gelecek endişesini anlayabiliyoruz. 
Biz kendimize nasıl bir internet deneyimi yaşamak istiyorsak, kullanıcılarımıza da öyle bir internet deneyimi sunuyoruz. Gereksiz limitlerden, aracılardan, karışık bürokrasilerden uzak duruyoruz. Bu yüzden de internetin AKN’siz olması gerektiğine inanıyoruz. 2017 yılından beri TurkNet’te AKN yok. TurkNet’lilerin endişe etmesine de gerek yok. Bugüne kadar AKN’yi geri getirmedik. Ve bundan sonra da ne 2019’da ne 2059’da bir daha asla AKN’li internet satmayacağız!

Bazı kullanıcılarımız AKN tamam da şimdi bu şartlarda fiyatlar artar mı diye soruyor. Siz de bir TurkNet’li olarak fiyat politikamızı ve zam sevmediğimizi zaten biliyorsunuz. Öyle ki, 2016 Mart ayında çıkardığımız taahhütsüz, yüksek hızlı internet ve her yönde ayda 1.000 dakika telefon görüşmesinden oluşan Özgür İletişim paketinin fiyatını bugüne kadar sadece 5 TL artırdık. Üstüne üstlük 150 GB AKN’li paket tamamen AKN’siz yaptık. Şartlar izin verdiği sürece fiyatımızı artırmadan AKN’siz interneti tüm kullanıcılarımızla buluşturmaya devam edeceğiz.

Umarız, bir gün (mümkünse biran evvel) Türkiye’de AKN, AKK, Kota (ne isim altında olursa olsun) gibi uygulamaların olmadığı bir internet, sadece TurkNet’liler değil, herkes için bir gerçek olur."

Millenicom fiyatlar

Millenicom


Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan ve TürkNet'ten sonra en büyük alternatif internet servis sağlayıcısı olan Millenicom, AKN'yi 1 ay önceden tamamen kaldırdıklarını ifade ettiler. Öte yandan TürkNet'in aksine Millenicom'da farklı hızlara sahip AKN'siz internet paketleri bulunuyor. Ancak bazı internet paketlerinin 27 aylık taahhütleri de bulunduğunu eklemek lazım. İşte Millenicom'un 2019 internet fiyatları:
Millenicom tarife
Millenicom AKN'siz
Millenicom tarife
Millenicom



Netspeed akn

NetSpeed


Millenicom ve TurkNet'e göre daha az müşterisi olan NetSpeed de yine çok önceden AKN'yi kaldırmıştı. NetSpeed'te de pek çok farklı AKN'siz internet tarifesi bulunuyor. Son zamanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran firma büyümeye devam ederken cazip fiyatlarıyla müşterilere hitap ediyor. Peki NetSpeed'in 2019 internet fiyatları ne kadar? İşte NetSpeed'in AKN'siz tarifeleri:
Netspeed internet fiyatlari
Netspeed fiyat litesi

BTK'dan Dikkat Çeken Yanıt!


Haberimizin başında da belirttiğimiz üzere BTK'ya kotalı internet ve AKN'siz tarife fiyatlarının yüksek oluşunu sorduk. BTK, dikkat çeken bir yanıt verdi. İşte sorduğumuz soru ve gelen yanıt.

SORU:
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK'nın 2016 yılında duyurduğu AKN'siz internet düzenlemesinin bir kısmı Mayıs 2017'de İnternet Servis Sağlayıcıları İSS'lerce uygulanmaya başlanmıştı. BTK'nın o tarihlerde yaptığı açıklamada 31 Aralık 2018'de AKN'nin tamamen kalkacağı kamuoyuna duyurulmuştu. İlan edilen tarihe yaklaştığımız şu günlerde firmalardan kullanıcıyı üzen haberler gelmekte. Söz konusu haberlere göre bazı İSS'ler 2019'da AKN'yi kaldırıp yerine kotalı internet getireceği belirtiliyor. Ayrıca AKN'siz tarife fiyatları da büyük tepki çekti  Tam da bu noktada bilgi edinme hakkımı kullanarak aşağıdaki soruların ilgililerce yanıtlanmasını talep ediyorum.
1  BTK, AKN'nin kaldırılmasını nasıl tanımlıyor?
2. BTK, AKN'yi kaldırmaya başlayıp yerine kotalı internet getiren ya da AKN'siz tarifeleri yüksek fiyatlarla sunan firmalara bunun kullanıcı aleyhine olduğunu gerekçe göstererek yaptırım uygulayabilecek mi?

GELEN YANIT:
“Türk Telekomünikasyon AŞ tarafından İnternet Servis Sağlayıcılara (İSS) toptan seviyede sunulmakta olan DSL hizmeti tarifeleri Kurumumuzca onaylanmaktadır. Ancak İSS’lerin son kullanıcılara perakende seviyede uyguladığı DSL internet tarifeleri Kurumumuz onayına tabi olmayıp, söz konusu tarifeler İSS’ler tarafından serbestçe belirlenmektedir.
Bilindiği üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun 27.12.2016 tarihli ve 2016/DK-THD/518 sayılı Kurul Kararı'nın 11 inci maddesinde yer alan "31.12.2018 tarihi itibarıyla AKN uygulamasına son verilmesi" hükmü ile Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasına son verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak internet paketlerindeki kota (belirli bir veri kullanım miktarının aşılması durumunda kullanılan ilave veri miktarının ücretlendirilmesi) uygulamasına ilişkin hâlihazırda herhangi bir düzenleme öngörülmemiştir.
Bahsi geçen Kurul Kararı'nın 11 inci maddesi gereği 31.12.2018 tarihinden sonra internet hizmetinin sunumunda AKN uygulamasına son verilmesi ve tüketicilere sunulan tarife veya paketlerin AKN uygulamasını içermeyecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, tarife veya paketlerin taahhütlü şekilde abonelere sunulması durumunda AKN uygulamasına 31.12.2018 tarihine kadar yer verilebileceği, ancak bu tarihten sonra tarife veya paketlerde AKN uygulamasına yer verilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Söz konusu Kurul Kararı ile 31.12.2018 tarihi itibariyle AKN’nin uygulanamayacağı hüküm altına alınmış olup, kotalı tarifelerin veya paketlerin sunulamayacağına ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak işletmecilerin AKN uygulaması içermeyen ve tüketici mağduriyetine yol açmayacak internet ve tarife paketi seçeneklerini artırması beklenmektedir.”



Paylaş

WhatsApp Telegram

1 Yorum:

  1. o tarifelerin hepsi 1 acak 2019 a kadar geçerli hiçbir firma 2019 fiyatlarını açıklamadı.
    2019 a kadar sözleşme imzalatma peşindeler ocakta açıklanacak yeni tarifeleri bekleyin.

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0