Radyolar Kan Kaybederken Devlet Vergilerle Kan Kaybını Artırıyor!

Radyocu
Radyo


Radyoların durumu hem radyo sahipleri, hem radyocular hem de radyo dinleyicileri tarafından bilinmekte. Ve radyolar her geçen gün kan kaybediyor. Müzik kutusuna dönüşen radyoların reklam gelirleri de düşüyor. Bir umutla açılan radyoların hali de ortada... Bir aralar açılışıyla beni de heyecanlandıran X Radio şimdi nerede? Üstelik bu radyo, müzik kutusuna dönüşen  radyolara karşı açılmıştı. X Radio'nun ulusal radyoculuğa kazandırdığı tek  şey: Fatih Yıldırım oldu... Bir şarkının intro uzunluğu kadar konuşan radyocuların ve dinleyici kaybeden radyoların durumu elbet yeni değil. Bunun öncesi de var ancak ben radyoların neden bu duruma geldiğinin üzerinde duracağım.


Radyo ve radyoculuğun geldiği bu durumun birçok nedeni var fakat en önemlisi "görselliğin" öneminin artmasıdır.  Görselliğin dışında bir de radyoların kan kaybetmesinde  devletin  rolü de çok büyük. Devlet ve devletin tutumunun sonucu radyolar her geçen gün biraz daha yok oluyor. Bilindiği üzere birçok üründe TRT katkı payı bulunuyor. Bu ürünlerden biri de akıllı telefonlar. Akıllı telefonlardan alınan TRT katkı payı yüzünden birçok telefon üreticisi Türkiye pazarına süreceği telefonlarından FM radyo özelliğini kaldırıyor. Firmalar bu durumu yani telefonlarından FM radyoyu çıkarmayı şuna bağlıyor: "Zaten ÖTV, KDV gibi vergilerden dolayı telefonlar çok pahalı oluyor birde üstüne TRT katkı payı gelince akıllı telefonları satmakta güçlük çekiyoruz " Firmaların bu gerekçelerini haklı bulmamak elden değil.


Son yıllarda kaçımız analog olarak radyoyu dinlemek için kulaklığımızı telefonumuza takıp radyo dinledik? Ya da kaçımız son yıllarda aldığı telefonda FM radyo uygulamasına denk geldi? Belki "ne olacak canım internetten radyo dinleyin." diyen çıkabilir. O zaman bende şunu sorarım: en fazla 6 GB kotalı mobil internet paketleriyle ne kadar radyo dinlenebilir? Radyoların durumu ortadayken devletin radyo özelliği olan cihazlardan vergi alması da  durumu daha da içler acısı bir hal almasını sağlıyor. Ayrıca kimse de bu saatten sonra evine veya iş yerine radyo alamaz.  Üstelik radyolar her bir işimizi gören cep telefonlarının içine girebilmişken...  Bu noktada yetkililerin bir an önce hiç olmazsa radyoların en çok dinlenildiği  akıllı telefonlardan TRT katkı payı almayarak  akıllı telefon firmalarının tekrar Türkiye'ye gelen  cep telefonlarına FM radyo koymasını sağlamak veya teşvik etmek. Aksi takdirde gerçekten durum giderek kötüleşecektir.  

Yüz yılı aşan radyo yayıncılığı ilk gün gibi temiz ve ilk gün ki gibi samimi. Televizyona inat radyo  dinleyicilerine çok şey katıyor. Ama maalesefki bu denli önemli bir iletişim aracı gittikçe kötüleşiyor.
Belirttiğim gibi devlet derhal bu konuda çalışmalar gerçekleştirmelidir. Yoksa radyoların bu koşullarda uzun süre yayın yapması mümkün olmayacaktır.  Peki devlet ne yapabilir? Yukarda da belirttiğim gibi radyoları her konumda, her koşulda dinlenmeyi mümkün hale getiren akıllı telefonlarından TRT katkı payı almayabilir. Bunun dışında  RTÜK'ün radyo ve televizyonlardan aldığı  %3 reklam payı reklam gelirleri düşük olan radyolardan alınmayabilir. Geçtiğimiz ay RTÜK'ün aldığı %5 reklam payı %3'e düşürülmüştü.  Fakat bu televizyonlar ve radyolar için aynı olmamalıdır. Çünkü radyo ve televizyonların reklam gelirleri arasında dağlar kadar fark var. Radyolar böylesi kan kaybı yaşarken devlet neden susuyor?  Ve hala susacak mı?

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0