Arabesk Rap Öldü Mü? DJ Akman'lar Arsız Bela'lar Nereye Gittiler?


Arabesk rap
Rap

Yazar: Mazlum Günhan
mazlumgunhan@webmgon.com

Amerika'da altın çağını yaşayan rap, Türkiye'de de ciddi bir şekilde yol aldı ve birkaç yıla kalmaz pop müzik kadar rağbet görecek. Peki ya arabesk rap? "Arabesk rap" Türkiye'de ciddi anlamda gelişmiş bir müzik türü olarak biliniyor. Fakat arabesk rap, rap'in aksine şu aralar can çekişiyor... Yani rap emin adımlarla ilerlerken onun alt türü olan arabesk rap ise şu aralar oldukça durgun...

Türkiye'de rap müziğin başlangıç tarihi aslında o kadar da eski değil. 1990'lı yıllarda ülkemizde ciddi girişimlerle tanınmaya başlanan rap, tabi başlarda dışlanıp kabul görmez. Türkiye'de rap müziğin sevilmesinde ve de gelişmesinde  "Cartel" gibi müzik gruplarının büyük etkisi olduğu apaçık ortadadır. Fakat rap dinleyicisinin yüzde 90'ı rap denince pek çok rapçi (raper) sayabilir ancak Carrel'i sayamaz. Çünkü ülkedeki rap dinleyen kitle Carrel'in aktif olduğu dönemde daha yeni doğuyordu. Tabi bu arada eğer şu an rap Türkiye'de sevilip, ilgi görüyorsa Ceza ile Sagopa Kajmer'in de emeği büyük. Her ne kadar Sagopa ve Ceza bir ara beraber müzik yapsa da bir süre sonra ikili çeşitli nedenlerden dolayı yollarını ayırdı. Rap müziğin iki kanadını temsil eden bu iki başarılı rapçi bana göre er ya da geç yollarını ayıracaktı. Çünkü Ceza, Amerika'dan çıkan rap müziğini yaparken Sagopa Kajmer ise rap'i biraz farklı yorumlayarak "arabesk rap" türünün gelişmesine katkı sağlıyordu.

Arabesk rap, özellikle 2003-2004 yıllarında hızla yayılmaya başladı. Pek çok genç Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur ve Müslüm Gürses'in popüler olan şarkılarının müziklerini alıp beat haline getirdiler. Daha sonra yazdıkları sözleri bu beat'lerin üzerine okuyup kaydettiler. Bu çalışmaları yayınlamaya gelince de o zamanlar tıpkı rap ve arabesk rap gibi Türkiye'de yeni yeni gelişen internet, arabesk rapçiler için bir televizyon veya radyo gibi idi. Bu müziği dinleyen kitle internetten yayılan kayıtları dinleyip paylaşınca ilgi arttı. İlgi arttıkça da bu müzikle uğraşanların sayısı da doğal olarak arttı.

Arabesk rap denince pek çok kişi akla gelir. Bunların başında; DJ Akman, MC Serkan, Crazy Ossie, DJ Ateş, Son Nefes, Familya Tokat ve Tehlikeli Madde gibi isimler geliyordu. Sözkonusu bu kişi ve grupların amatörce yaptığı  çalışmalar o dönemde bile ciddi tıklama rekorları kırıyordu. Her ne kadar sözler uyumsuz, anlamsız şarkıların altyapıları (beat) ise dillere pelesenk olmuş arabesk parçalardan alınmış olsalar da bu, dinleyici kitlesinin pek umurunda değildi. Onlar sevdiği bu şarkıları Bluetooth yolu ile aralarında hızla yayıyordu. Öte yandan henüz tam olarak tanımlanamayan bu şarkılar, o kadar etkili olacak ki insanlar dikkat çeken Bluetooth kullanıcı adları seçeceklerdi.

Ve 2009-2010'a gelindiğinde arabesk rap biraz susar gibi oldu. Bir süre bu müziği dinleyen, seven kitle eski parçalarla yetindi. Durup dururken arabesk rap neden sustu?  Heyecanla bu işi yapanlar nereye gittiler?  Soruları soruldu fakat hiçbir zaman bu sorulara yanıt bulunamadı. DJ Akman'lar, DJ Ateş'ler bir anda ortalıktan kayboldular. Derken 2011'de arabesk rap'in altın çağı başladı... Bu kez farklı isimler aynı yöntemle yani popüler olmuş arabesk şarkıların altyapılarını kullanarak arabesk rap yapmaya devam ettiler. Arabesk rap'in altın çağı dememin sebebi elbette internetin her yerden ulaşılabilir olmasından kaynaklanıyor. Bu  kısa dönemin yani 2011-2013 yılları arası arabesk rap ile adından söz ettiren isimlerin başında; Arsız Bela, İsyankar Rapçi, Fundyy, Ahmet K, Asi Styla,, Tripkolik ve İsyankar 21 geliyordu. Kimilerine göre bu ilginç isimli rapçiler ergenleri zehirlerken kimilerine  göre ise bunlar rap müziğin büyük kitlelere ulaşmasında büyük rol oynuyordu....

Öyle veya böyle kısa da olsa bir döneme damga vuran ve arabesk rap müziğin gelişmesinde veya gelişmemesinde rol oynayan bu isimler,  Tıpkı kendilerinden önceki arabesk rap yapan isimler gibi birden yok olup gittiler. Bu kişiler Kim bilir neredeler, neler yapıyorlar? Bir ara yaptıkları bu işi şu an nasıl görüyorlar?

Asıl merak edilen ise arabesk rap öldü mü? Uzunca bir süredir arabesk rap adına yapılmış ve kitleleri harekete geçiren kayda değer bir çalışma olmadı.  Acaba bu arabesk rap için fırtına öncesi sessizlik mi?

Mazlum Günhan'ın tüm yazıları için tıklayın


Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0