Ek Tercihler Hakkında Önemli İpuçları! YKS 2018 Ek Yerleştirmeler

ÖSYM'nin geçtiğimiz hafta YKS sonuçlarını açıklamasıyla üniversiteye yerleşen öğrenciler belli olmuştu. Ancak 2018 tercih sonuçlarıyla beraber kimi öğrencilerin de yerleşemediği görüldü. Dolayısıyla öğrenciler ek tercihler ne zaman? Sorusunun yanı sıra ek tercihler nasıl yapılır? Gibi soruları sormaya başladı. İşte ek tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler.
Ek yerleştirmeler
Ek tercihler
Geçen hafta itibariyle YKS tercih sonuçları açıklandı ve bu hafta da üniversite kayıtlarını yaptırmak için pek çok öğrenci fakültelere koştu. Ancak bazı YKS'ye giren öğrenciler açıklanan tercih sonuçlarıyla beraber açıkta kaldı. Ve bu öğrenciler şimdi dört gözle ÖSYM'nin ek tercih, bir başka deyişle ikinci tercihlerin tarihlerini açıklamasını bekliyor. İlk tercihlerde hayal kırıklığı yaşayan üniversite adayları, ikinci tercihlerde yerleşmek için yoğun bir araştırma içerisine girdi. Öğrenciler, ek tercihler ne zaman? Sorusunun yanı sıra  ikinci tercih diye de adlandırılan ek tercihler hakkında başka soruların yanıtlarını da aramaya başladı. Bu soruların başında, "ek tercihler nasıl yapılır?" "Ek tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?" Gibi sorular geliyor. Biz de bu yazıda ek tercih ipuçları ve ek tercih yaparken dikkat edilecek hususları derledik. Üniversiteye bu yıl girmek için son şans olan ikinci tercihler doğru yapılmadığı takdirde öğrencilere 1 yıl kaybettirmekte. İşte doğru ek tercih yapmanın yöntemleri.

Ek Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? İşte Ek Tercih İpuçları


Aslında ek yerleştirmeler de normal tercihler gibidir. Fakat adayın  psikolojisi oldukça değişkenlik gösteriyor. Herhangi bir bölüme yerleşemeyen aday, farklı düşünebiliyor. Hal böyle olunca sağlıklı karar veremeyen aday istemediği bir bölümü tercih edebiliyor. Kendini çaresiz ve alt üst olmuş gibi hisseden aday, "ne olursa olsun bu yıl üniversiteye yerleşmeliyim." diyerek önüne gelen bölümü tercih listesine yazabiliyor. Dolayısıyla ek tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta: üniversiteye yerleşmek sadece bu yıl için geçerli bir durum değil.   Yani "bu sene üniversiteye yerleşmem gerek" diyerek iş olanağı olmayan, en önemlisi de sevmediğiniz bir bölümü  okumayın. Önümüzdeki yıl daha iyi bölümleri tercih edebileceğinizi unutmayın... Ancak yaklaşık 500 bine aşkın boş  kontenjandan ilginizi çeken bölümler mutlaka bulunacak. Bu bölümlere yerleşmek için doğru bir tercih listesi hazırlamak çok önemli. Tabi puanınızdan daha çok başarı sıralamanızın dikkate alındığını da unutmayın. Puan dikkate alarak yapılan tercih pek sağlıklı değildir, fakat çokça bu hata yapılır.  

Elbette bu oldukça yanlış bir tercih. Bu, adayın hayatını etkileyeceğinden dolayı kesinlikle önermiyoruz.  2018 Ekyerleştirmelerde tercih yapacak adaylara önerimiz: puanlarına veya başarı sıralamasına yakın  bölümleri yazabilir. "Gelmez" denilen birçok bölüm bu yöntemle gelebiliyor. Ayrıca ikinci öğretim bölümleri de yine yazılabilir ve gelme ihtimalleri de yüksek.  İkinci tercih nasılyapılır?  Konusunda da pek çok adayın kafasında soru işaretleri var. Daha önce de belirttiğimiz gibi osym.gov.tr  üzerinden "Aday İşlemleri" bölümünden normal tercihler gibi yapılmaktadır. 




Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0