Kuzey Kore hakkında az bilinen 5 ilginç yasak! İşte Kim Jong-un yasakları

Son birkaç haftadır ABD'ye savaş açacağını dillendiren Kuzey Kore'deki yasaklar sizleri çok şaşırtacak.  Kuzey Kore'nin tartışmalı  lideri  Kim Jong-un tarafından getirilen kurallar oldukça ilginç. İşte Kuzey Kore hakkında  az bilinen 8 yasak!  Kuzey Kore'deki bu yasakları duyunca  şok olacaksınız.
Kuzey kore
Kuzey Kore 
Adeta bir kapalı kutu konumunda bulunan Kuzey Kore, her yaptığıyla tartışmalara sebep olmayı başarıyor.  Son olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya nükleer savaş açabileceğini dillendiren ülke, dünya gündemine oturmuş durumda.  Kuzey Kore başkanı Kim Jong-un açık açık tehditler savururken,  lideri olduğu ülkede de insanı  hayrete düşürecek  yasaklar bulunuyor. Öyle ki "Kuzey Kore" denince dünyanın pek çok yerinde "yasaklar" akla geliyor.  Ancak herşeyden önce bilinmelidir ki Kuzey Kore yasaklarının çoğu ABD medyası tarafından uydurulmuştur.  Tabiki de Kim Jong-un bir diktatör ve çok katı, bir o kadarda saçma yasağı uyguluyor ama kuzey Kore hakkında her bilgi de doğru değil. 

Peki Kuzey Kore'deki yasakların ne kadarı doğru? Acaba  bu da herşey gibi medya tarafından abartılıyor mu? Ya da şöyle bir soruyu sorabilirsiniz:  "Madem Kuzey Kore kapalı halde yaşıyor bu yasakları nasıl biliyoruz?" Kuzey Kore'ye her yıl çeşitli ülkelerden  gazeteciler turist olarak girmeye çalışıyor. Elbette amaç  gizli kameralar ve dinleme cihazlarıyla bilgi toplamak.  Bu nedenle ülke, gazetecileri turist olarak bile kabul etmiyor.  Ve  kısıtlı da olsa  edinilen bilgiler de Kuzey Kore yasaklarını gözler önüne seriyor.  Bizde, kapalı kutu diye nitelendirilen Kuzey Kore'den 5 şaşırtıcı yasağı sizler için derledik. İşte Kuzey Kore hakkında az  bilinen gerçekler.

Sakız satmak ve çiğnemek büyük bir suç!


Kuzey Kore yasakları arasında belki de en tuhaf olanlarından  biri de sakız yasağıdır. Birçok kaynakta yer alan bilgilere göre Kuzey Kore'de sakız satmak yasaktır. Aynı şekilde sakızı bir şekilde elde eden kişiler de suç işlemiş olur. Her ne kadar sakız satmak ve çiğnemek yasak olduğu bilinse de suçu hakkında ciddi bir  bilgi yoktur. Kimi güvenilir olmayan bazı kaynaklara göre söz konusu kişiler 6 ay boyunca gönüllü çalışılmak zorunda bırakılır.  Aynı eylemi tekrar edenler de kamplara gönderilir. Ayrıca bu yasak Singapur'daki "Toplu taşıma araçlarında sakız çiğneyen tutuklanır" yasağını hatırlatıyor.  


Yurtdışını aramak ölümle cezalandırılır!

Yurtdışını aramak yasak 
Kuzey Kore'de binlerce yasaktan biri de  ülke dışı tüm telefon görüşmelerinin suç olmasıdır. Yurtdışı telefon aramaları ancak devletin bazı yetkililerine serbesttir. Ülkede   yasağı  çiğneyenler ölüm cezası ile cezalandırılır.   Hatta sadece yasağı çiğneyen değil, yasağı çiğnemeyi deneyenler  de  aynı ceza ile cezalandırılır. Peki devlet  bu yasağı neden almış olabilir? Bu sorunun çeşitli yanıtları olsa da  en önemli neden: başka ülkelerdeki insanlarla iletişim kurmalarını  engellemek.

Her gün 16 saat zorunlu eğitim!


Kuzey Kore'de okullar saat 07'de başlar. Sadece bir saatlik bir ara bulunan okullar akşam saat 22:00'de kapanır. Ayrıca hafta sonu tatilide sadece bir gündür o da pazar günleridir. Bu arada 16 saat süren bir hayli uzun eğitim süresi sadece ilkokul çağındaki çocukları kapsamıyor.  Onlar, sabah 07:00'de başladıkları okullarına  saat 16:00'da bitirirler. Ancak lise ve üniversitedeki abi ve ablaları 7 saat daha okulda olmak zorundalar. Hatta iddialara  göre etütlerle birlikte kimi zaman öğrenciler ancak gece 00:00'da evlerine dönebilirler.  Tabi liseyi bitiren her öğrencinin işi de devlet tarafından hazırlanmış olup, o işte çalışmak zorundadır. 

Ülkede pek çok müzik yasaktır

Kim jong li
Kim Jong Un
Elbette tahmin edilebileceği gibi yasaklı  müziklerin önemli bir bölümü ABD ve Güney Kore müzikleridir. Halka açık alanlarda ise sadece Kuzey Kore propagandası içeren müzikler çalınabilir. Yine Kim Jong-un'u öven ve kendisinin bestesi olduğuna inanılan şarkılar dinlenir.  Ayrıca ilginç olan bir başka detay ise Güney Kore sınırına yakın olan bölgelerde yüksek sesle Kuzey Kore'yi ve    Kim Jong-un'u öven şarkılar çalınır. Böylece Güney Kore'den göç almayı hedeflerler.

1 kişinin cezasını  3 nesil aile üyeleri çeker


Yukarda sayılan ve daha binlerce yasağı çiğneyen birinin cezasını 3 nesil ailesi de çeker. Örneğin biri ülkeyi terk etmeye çalıştı veya  Kuzey Kore başkanına karşı muhalif bir tavır takındı ve  cezalandırıldı. Bu kişinin çocukları,  torunları ve torunlarının çocukları da aynı suçu işlemiş kabul edilir ve ceza alır. Hatta söylentilere göre tutuklu  bulunan bir kadının hapishanede doğan çocuğu da  suçlu gibi   muamele görüp hapiste yatmaktadır.

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0