Facebook canlı yayınlarındaki intiharlara yapay zeka çözümü

Facebook, canlı yayınlarda artan intiharlara el atmak için harekete geçti. Türkiye'nin başını çektiği "canlı yayın intiharları"  nihayet Facebook'un dikkatini çekti. Peki Facebook nasıl intiharların önüne geçmeyi hedefliyor? Detaylar haberimizde.
Canlı yayın
Facebook
Sosyal medya platformlarında yapılan canlı yayınlar gittikçe artıyor. Periscope, Facebook, YouTube ve İnstagram'da yapılan yayınlar olumsuzluklara da neden oluyor. Periscope canlı yayınlarında korsan maç yayınları ve cinsellik içeren yayınlar öne çıkarken, Facebook'ta ise "intihar" vakaları çokça dikkat çekiyor. Facebook bu duruma el atmak için çözümler geliştirmeyi planlıyor. "Yapay zeka" teknolojisi  üzerine çalışan Facebook intihar yayınlarını önlemek için geliştirdiği çözümü ilk olarak ABD'de kullanıma  açacak. Bu arada intihar edecek kişinin arkadaşları da Facebook'a yardımcı olacak. Peki bu nasıl olacak?

Facebook, intihar edecek kişinin korku, acı çekme vs gibi duygu durumlarını yapay zeka teknolojisiyle öğrenmeyi hedefliyor. Bu sayede kişiye öneriler sunmayı da planlayan Facebook, intiharların önüne geçmek için bu çözümü şu anda  kullanmayı düşünüyor. Bunu biraz daha basitleştirmek gerekirse sistem şöyle çalışacak:  kişinin intihar öncesi yüzündeki duygu durumuna göre kişiye öneriler sunacak. Bu öneriler ne olabilir? Sorusuna yanıt vermek şimdilik  mümkün değil   ancak intiharı düşündürtmeyen metin veya görseller olabilir. Tabi kişinin arkadaşlarına da  acil olarak bildirim gönderebilecek.

Facebook, sadece yapay zekayla bu işi götürmeyi planlamıyor. İntihara girişen kişilerin arkadaşlarından da yardım alacak. Peki bu nasıl olacak? Edinilen bilgiye göre Facebook, söz konusu canlı yayına gelen yorumları da dikkate alacak. Yani eğer yorumlarda endişe, panik, kaygı verici cümleler varsa yapay zeka bunu intihar olarak algılayacak. Bu sayede kişiye  imkanlar dahilinde müdahale veya düşüncesinden vazgeçirmek  gibi çözümler geliştirilecek. Bakalım Facebook'un bu olumlu hareketi nasıl bir sonuç doğuracak? Umuyoruz ki Türkiye'de artan bu intihar  videoları bu sayede azalır.

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0