Yayınladığı Sosyal Deneylerle Dikkat Çeken Yeni Bit YouTube Kanalı Açıldı


Yeni YouTube Kanalı : Asosyal İletişimciler Yayına Baßladı
Çağımızın değişen yayıncılık sistemiyle birlikte artık televizyonun pabucu dama atıldı demek hiçte abartı olmaz. İnternetin yaygınlaşmasıyla birçok yayıncı ve yayın kuruluşu interneti kullanarak hedef kitlesine ulaşmaya başlamış durumda. Öte yandan yayıncılığı kolaylaştıran YouTube, Periscope ve YouNow gibi platformlarda yeni yayıncıların ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor.
İşte tam da söz ettiğimiz konuda yaptığı çalışmalarla  dikkat çeken Musap Balkaya bu hafta konuğumuz oldu.  Kendisi bir Youtuber ve Selçuk Üniversitesi'nde İletişim Fakültesi öğrencisi. Musap, "Asosyal İletişimciler" adlı YouTube kanalında çok farklı "sosyal deneyler" yayınlıyor. Haydi gelin Musap Balkaya'yı, Asosyal İletişimciler kanalını  yakından tanıyalım ve yeni nesil iletişimcilerin internet yayıncılığını nasıl kullandığını kendisinden öğrenelim.

Mazlum Günhan:
Musap kendinden biraz söz eder misin? Kimdir Musap Balkaya?

Musap Balkaya:
Öncelikle bu röportaj için sana teşekkür ederim sevgili kardeşim ve önemli olan bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bu kanal sadece bana ait değil. Uğur Demirer ve Emre Yenidemirci de bu kanaldaki yol arkadaşlarım.
Ben 1994 yılında İstanbul’un pek de gözde olmayan Gaziosmanpaşa semtinde doğdum. Babam belediyede memur ve iki de kardeşim var. İlk ve ortaöğrenimimi burada tamamladım. Arkadaşlarım çok yırtık biri olduğumu söylerdi hep. Yani içimde hep bir iletişimci ruhu vardı küçüklükten beri. O yüzdendir ki üniversitede de hayat beni iletişim bölümüne sürükledi ve tercihimi Selçuk Üniversitesinden yana kullandım. 2013 yılında İletişim Fakültesine giriş yaptım ve burada Konya’ya yerel yayın yapan Selçuk Üniversitesi Televizyonunda ( ÜNTV ) işe başladım. Bir buçuk sene yayın dairesinde çalıştıktan sonra kurgu – montaj birimine geçtim ve şuan hala buradaki görevime devam ediyorum.

Mazlum Günhan:
Peki  YouTube serüvenine gelirsek YouTube için video üretmeye nasıl karar verdin?

Musap Balkaya:
Senin de  belirttiğin gibi günümüzde televizyonculuk sektörünün papucu dama atılmış durumda. Artık insanlar çeşitli sosyal medya organlarında kendi kitlesini oluşturuyor ve bir şekilde ön plana çıkıyor. Ben de biz neden böyle bir işe girişmeyelim neden bizim de kendimize ait bir kitlemiz olmasın düşüncesiyle yanıma Uğur ve Emre’yi de alarak böyle bir işe girişmeye karar verdim. Sağolsun arkadaşlarımda bana bu konuda destek oldular ve yardımlarını esirgemediler.

Mazlum Günhan:
Peki Musap neden "Asosyal İletişimciler" kanalı? Bu kanalda neler yapıyorsunuz?

Musap Balkaya:
Aslında kanal ismi için çok düşünmedik. İletişimci olmamız ve aslında kanalın ismine karşın çokta sosyal bir ekip olmamıza rağmen sadece dikkat çekeceğini düşündüğümüz için kanalımızın ismini “Asosyal İletişimciler” koymaya karar verdik.
Kanalımız henüz yeni ve revize aşaması uzun bir süre devam edecek. Kanalın içeriğine bakan arkadaşlar da görecektir, kanalımızın amacı Selçuk Üniversitesi’nde okuyan üniversiteli arkadaşlarımızın gerçek hayatta yaşanabilecek bazı olaylara karşı ne kadar duyarlı olduklarını ve nasıl tepkiler vereceklerini ölçmek. Çünkü buradaki hedef kitlemiz okuyan yani "mektepli" dediğimiz bir kesim. Ve insanlar bu kesime daha farklı bir gözle bakıyor. Biz de mektepli bu kesimin bu tür olaylar karşısında nasıl davranacaklarını merak ettiğimizden dolayı böyle bir işe kalkıştık.

Mazlum Günhan:
Bize biraz "sosyal deney" konusunda bilgi verir misin?

Musap Balkaya:
Toplum içindeki birey veya bireylerin gerçek veya hipotetik durum karşısında nasıl tepki verdiklerini gösteren deneyler olarak tanımlayabiliriz. Günümüz insanı teknolojinin içerisinde o kadar kaybolmuş durumda ki etrafında olan olaylara tepkisiz kalmayı ya da bana dokunmayan yılan bin yaşasın düşüncesini tercih ediyorlar. Bu durum gerçekten çok can sıkan ve üzen bir durum. Çünkü insanlar yanı başlarında yaşanan bir olayda bile hemen fotoğraflarını çekip takipçilerine ulaştırma çabası içerisinde. Ama tepki ya da müdahale etmeye gelince az önce de söylediğim gibi bana dokunmayan yılan bin yaşasın. Bu sebepledir ki internet ortamında da görüldüğü gibi birçok sosyal deney yapılmakta. Her ne kadar niteliksiz ve sadece sosyal deney yapmak için sosyal deney yapan insanlar olsa da, gerçekten kayda değer deneyler de yapılmakta. Bizim de amacımız gerçekten insanları bu tür olaylar karşısında cesaretlendirmek ve en azından tepkisiz kalmalarını engellemeye çalışmak.

Mazlum Günhan:
Sosyal deneyler dışında "Asosyal İletişimciler" kanalında  bizleri neler bekliyor?

Musap Balkaya:
Dediğim gibi biz bu yola üniversite içerisinde sosyal deneyler yaparak çıktık. Uzun bir süre de bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz. Tabi değişen ve gelişen günümüzün neler getireceğini ve kanalımızı nereye sürükleyeceğini bilemeyiz. Ama emin olabilirsiniz ki kanalın amacı ve yayınladığımız videolar takipçilerimize her seferinde yeni şeyler katacak nitelikte olmaya devam edecektir.
Önümüzdeki süreçte şu anlık sosyal deneyler dışında bir paylaşım yapmayı düşünmüyoruz. Ancak daha sonraki süreçte kamera şakaları ve sokak röportajları ile takipçilerimizin karşısına çıkabiliriz.

Mazlum Günhan:
Bir YouTuber ve aynı zaman da  bir iletişimci meslektaşım  olarak internet yayıncılığı hakkında ne düşünüyorsun?

Musap Balkaya:
Ben bir YouTuber mıyım bilmiyorum. En azından şuan öyle bir durum yok. Ancak bir iletişimci olarak şunları söyleyebilirim. İnternet dünyasının yaşamımıza birçok yenilik kattığı bir gerçek. İnternet yayıncılığı ve özellikle YouTube günümüzün ve geleceğin yayıncılık platformu diyebilirim. Çünkü artık her insanın bir YouTube kanalı var ve bu yolla bu kanallarda her gün binlerce, yüzbinlerce video paylaşılıyor. Gereksiz ve amacı olmayan birçok videonun yanında bir de gerçekten çok yararlı ve gerekli içeriklerin olduğu videolar da bulmak mümkün. Her alanda yüzlerce binlerce videonun bulunduğu YouTube’un, önümüzdeki uzun yıllar boyunca insanlığın en çok ziyaret edeceği bir platform olacağı günümüzden belli.
Sinemanın benim için önemi ve değeri çok büyük. Ama başta da söylediğimiz gibi televizyonculuk sektörü, internetin ve internet yayıncılığının gelişmesiyle geri planda kalmış durumda. Bu yadsınamaz bir konu. Artık her isteyen cep telefonunu alıp dünyanın istediği yerinden çeşitli platformlardan canlı yayın yapma imkânına sahip. Böyle bir durum söz konusu iken internetin gücünü görmemek mümkün değil.
Umarım bu alanı güzel ve yararlı olarak kullanırız ve kullanmaya devam ederiz.

Mazlum Günhan:
Peki Musap son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Musap Balkaya:
Bu alanda bir şeyler yapmak isteyip de çekinen, rezil olmaktan korkan arkadaşlara önerim şudur: Arkadaşlar, bir şeyler çekmek ve bunu insanlarla paylaşmak dünyanın en güzel olaylarından biri. Bir şeyler çekmekten ve bunları paylaşmaktan çekinmeyin. Hiçbirimizin diğerlerinden eksik kalır bir yanı yok. Sadece biraz cesaret…
Son olarak başta da söylemiştim sevgili Mazlum. Yeni bir kanalız. Revizelerimiz devam ediyor. Yoğun da bir çekim maratonu içerisindeyiz. Çünkü sürekli paylaşım yapan ve güncel bir kanal olmak istiyoruz. Bu sebeple değerli takipçilerimizden ve henüz kanalımızı ziyaret etmemiş olan arkadaşlarımızdan desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Güzel ve eğlenceli bir kanal olacağız bunu takipte kalarak görebilirsiniz.
Bu güzel röportajı yapma imkânı tanıdığın için sana da teşekkürlerimi sunuyorum sevgili dostum Mazlum. Başarılar dilerim…

Mazlum Günhan:
Biz sana teşekkür edip, bu alandaki başarılarının devamını diliyoruz...

Paylaş

WhatsApp Telegram

2 Yorum:

  1. Şeyma4/30/2016

    Video hep müzikli ya olmamış sanki :)

    YanıtlaSil
  2. Adsız4/30/2016

    Bu ne abi adamlara bak ne yapmışlar videoda :)))

    YanıtlaSil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0