Android Telefon Görme Engelliler İçin Nasıl Uygun Hale Getirilir?

Hayatımızı kolaylaştıran akıllı telefonlar artık "görme engellilerin de"  yaşamını kolay bir hale getirecek. Android telefonların görme engellilerin kullanımına uygun hale getiren ayar ve uygulamaların detaylarını yazımızda anlattık.

Görme engelliler
Görme Engelliler zićin Programlar

Gelişen ve değişen teknolojiyle beraber pek çok kolaylıkta doğuyor. Heleki engelli bireyler için bu daha önemli ve de sevindirici bir durum.  Gelişen teknolojinin bir sonucu olarak hayatımızın vazgeçilmezi olan akıllı telefonlarda da kolaylıklar elbette biz kullanıcıları mutlu etmekte. Öte yandan akıllı telefon kullanıcılarının bir kısmı bu cihazları kullanmakta güçlük çekiyor. Peki kimdir bu kullanıcılar? Tabiki "görme engelliler" veya az görenler... Biraz önce belirttiğimiz üzere gelişen teknoloji birçok kolaylığı bizlere sunuyor. Bu  kolaylıklar en çokta engelliler için önem arz ediyor. Bu yazımızda tam da bunu ele alıyoruz. 
Görme engellilerin telefon kullanımını kolaylaştıran ayar ve uygulamaları aşağıdaki videomuzda anlattık.

Görme Engelliler İçin Android telefonu  Ayarlamak


Android telefonu engelliler için kullanışlı bir hale getirmemiz de Google'ın  büyük bir etkisi var. Zaten bu yazımızda  daha çok Google'ın "görme engelliler" için geliştirdiği uygulamalardan sözedeceğiz. Bu uygulamalardan bahsetmeden önce görme engelliler için  kullanışlı hale getirmenin ufak telefonu ayarlarını yapmamız gerekir.
İlk önce "az görenler" için Ayarlar< Erişebilirlik'ten "Büyüteç'i" ve yine "Büyük Metin" seçeneklerini aktif etmemiz gerekir. Daha sonra yine "Erişeblirlik'ten" TalkBack'e izin vermemiz lazım. Bu küçük ayarlardan sonra şimdi gelelim uygulamalara...

Görme Engelliler İçin Faydalı Uygulamalar


Biraz öncede söz ettiğimiz gibi bu kısımda en çok Google uygulamaları öne çıkıyor.

Google TalkBack

Görme engelli uygulama
Google TalkBack

Bu uygulama birçok Android telefonda yüklü geliyor. Eğer yüklü değilse de Play Store'dan edinilebilir. TalkBack'in çalışma mantığı şu şekilde:
uygulama dokunulan yerde ne olduğunu sesli olarak okuyor. "görme engelliler" için çok faydalı olan bu uygulama telefonda gezintiyi kolaylaştırıyor. Daha fazla detay aşağıdaki videomuzda.

CEYD-A

Ceyd-a asistan
CEYD-A Sesli Asistan

türkiye vatandaşı bir geliştirici tarafından geliştirilen bu uygulama sesli asistan görevi görüyor.
Sesle verilen komutları (yazılı olarakta) yerine getiren son derece faydalı bir uygulama. CEYD-A sesli olarak verilen komutları yine sesli olarak yapabilmektedir. Mesaj okuma, Çağrı arama gibi temel telefon özelliklerini sesli  yerine getiriyor

Google Metin Okuyucu

Sesi yazıya çevir
Google Metin Okuyucu

Bu uygulama da yine hem Play Store'da hem de birçok telefonda mevcut. Uygulama yazıları sese çeviriyor fakat okumuyor. Okutmak için de aşağıdaki uygulama gerekli. Daha fazla detay videoda.

TALK

Kitap okuyan uygulama
Yazıyı Sese Çevirme: Talk

Bu uygulama Play Store'da yer alan gayet kullanışlı bir uygulama adı Play Store'da Talk- Texu To Voice olarak geçiyor. Tüm yazıları sese çevirip ve okuma yeteneğine sahip. Uygulama Google'ın Metin Okuyucu uygulamasının altyapısını kullanmaktadır.  Türkçe dil desteğiyle de "görme engelliler için telefon deneyimini olumlu etkileyebilmekte." Yine daha fazla bilgi için videomuzu inceleyin.



Konu hakkında yorumlarınızı aşağıya bekliyoruz. Yine soruları da yorum alanında ve Facebook ve Twitter hesaplarımızdan bizlere ulaştırabilirsiniz.









Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0