Narsizim'e Dikkat! Belki Siz de Bir Narsistsiniz

Hollanda'da  500’den fazla çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya göre çocuklara fazla ilgi göstermek ve onları övmek çocukları Narsist olmasına yol açıyor.
Narsizim. Narsist hasta
Narsizim


Araştırma detaylarına bakmadan önce Narsizimin n’olduğuna bakalım. Narsizim; kişinin kendi kendine tapmasına denir. Kabaca bir tabirle bireyin kendisine asık olma durumudur. Ayrıca  Yunan  mitolojide geçen şu hikayeden adını almaktadır:
Ekoh adında güzel bir peri kızı Narkissos adında avlanan bir avcı görür ve ona ilk görüşte aşık olur. Narkissos adındaki avcı Ekoh’a karşılık vermez ve Ekho kara sevdaya tutulur ve  eriye eriye   yok ölür...
Bu olayı gören tanrılar Narkissos’a kızar ve cezalandırırlar.

Narkissos bir gün su içmek için nehire  eğilirken  su da kendi yansımasını görür ve kendine aşık olur sudaki yansımasına aşık olan Narkissos o yansımaya ulaşamaz ve her geçen gün yok ölür…
Hikaye kısaca böyle ve Tıpta bu duruma yani kendine aşık olan hastalara Narsist denilmektedir.
Ohıo Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi’nden bilim insanlarının ortak çalışmasında  7-11 yaş arasında çocuklar kullanıldı . Yaklaşık iki yil süren araştırmada ebeveynlerden  çocuklarına aşırı bir şekilde ilgi gösterilmesi istendi. Araştırma sonunda fazla ilginin çocukları Narsist olmaya doğru sürüklediği ortaya konuldu. Ebeveynler iyi  niyetli fakat fazla ilgi çocukları olumsuz etkiliyor diyen araştırmanın başyazarı Edile Brummelman bu durum hem çocuk psikolojisini hem de toplumun geleceğini kötü etkiler. Diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti.
Aslında günümüzde bu durum sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülüyor. Bunu şu örnekle açıklayabiliriz:
çok sıklıkla kullandığımız sosyal medya ağlarında (facebook,instagram,twitter) paylaştığımız fotoğraflar yüksek beğeni alınca kendimize karşı bir sevgi oluşuyor ve bu da Narsist olmaya doğru götürüyor bizi…


Tabi bu hiçte hoş bir durum değil elbette. Toplumun büyük bir kısmı bu duruma düşünce  durum farklı bir boyut alıyor. Belki kimileri olmaktan memnun olabilir fakat bu çoğalırsa toplumlar çin iş bayağı zorlaşacaktır.
Narkissos  olmamamız dileğiyle bir başka yazımızda görüşmek üzere. Varsa bu konuyla alakalı bir yorumunuz buraya yazabilirsiniz. Ayrıca bizi Facebook, Twitter ve İnstagram da takip etmeyi unutmayın.
Kaynak: yerlitek.com

Paylaş

WhatsApp Telegram

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0