Prof. Dr. Cumhur Sener ile Nistagmus Üzerine Röportaj. Nistagmus Tedavisi

Prof. Dr Cumhur Şener'e Nistagmus hakkında bazı sorular sorduk. Nistagmus hastalığı hakkında merak edilenleri cevaplayan Şener şunlara özellikle dikkat çekti:
Nistagmus
Nistagmus
Nistagmus oldukça sık rastlanılan bir sorun. Hastalarımızın sıklıkla akıl karıştıran bilgilere ulaştığına şahit oluyoruz.
Sözlerime başlamadan önce önemle üzerinde durmek istediğim nokta: "Nistagmus nadiren kendi başına bir hastalıktır, Çoğu zaman göz ve beyindeki görme sistemlerini içeren başka bir sorun veya sorunların bir bulgusu olabilmektedir."
Bana değişik ortamlarda danışan her hastanın sorduğu ilk soru "Nistagmusun tedavisi olup olmadığı".Benim verdiğim cevap ise hepsinde aynı; "Nistagmusun neye bağlı olduğuna göre tedavi seçenekleri ve etkinliği herkeste değişkendir. Dolayısıyla nistagmus tek bir hastalık olmadığı gibi ikiz kardeşte bile farklı tedaviler uygulamak ve farklı sonuçlar almak mümkündür."

Mazlum Günhan:  Nistagmus Nedir? Ve Nistagmus'un belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Cumhur Şener: NİSTAGMUS GÖZLERİN BİRLİKTE VEYA BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK İSTEMSİZ OLARAK SALINMASI DURUMUDUR. BU SALINIM HAREKETİ YATAY, DİKEY VEYA TORSİYONEL DÜZLEMDE GERÇEKLEŞEBİLİR. SIKLIĞI VE GENİŞLİĞİ HER HASTADA DEĞİŞKENDİR. FİZYOLOJİK VEYA PATOLOJİK OLARAK GÖZLENEBİLİR. FİZYOLOJİK NİSTAGMUS YATAY BAKIŞ POZİSYONUNUN AŞIRI UÇLARINDA VEYA DENGE SİSTEMİNİN TESTLERİNDE GÖZLEMLENEBİLİR. PATOLOJİK NİSTAGMUS İSE GÖZ VE BEYİNDEKİ GÖRME SİSTEMİNİN SORUNLARINDA KARŞIMIZA ÇIKAR. ANA SORUN BEYİNDEKİ GÖZ HAREKETLERİNİ DENETLEYEN MERKEZLERİN GÖREVİNİ TAM OLARAK YAPAMAMASI OLARAK ÖZETLENEBİLİR. NİSTAGMUS HEP AYNI YOĞUNLUKTA BULUNMAK ZORUNDA DEĞİLDİR, BELLİ BAKIŞ POZİSYONLARINDA VEYA HEYECAN-SİNİRLENME GİBİ DURUMLARDA ARTABİLİR.
NİSTAGMUS HERKESİN BELİRGİN OLARAK FARKEDEBİLECEĞİ YOĞUNLUKTA OLABİLECEĞİ GİBİ SADECE TEST CİHAZLARI İLE KANITLANABİLECEK KADAR HAFİF DÜZEYDE DE BULUNABİLİR. NİSTAGMUSDAN BEBEKLİKTEN BERİ ETKİLENEN BİR BİREYDE GÖRME AZLIĞI, BAŞ POZİSYONU VEYA ŞAŞILIK DIŞINDA BİR BULGU OLMAYABİLİRKEN, SONRADAN NİSTAGMUSUN ORTAYA ÇIKTIĞI HASTALARDA GÖRÜNTÜNÜN SALLANMASI YAKINMASI AĞIRLIK KAZANABİLİR.

Mazlum Günhan: Nistagmus'un tedavisi var mı?

Prof. Dr. Cumhur Şener:
BU SORUNUZ YANLIŞ. ÇÜNKÜ; İNFANTİL NİSTAGMUS SENDROMU DIŞINDA GÖRÜLEN TÜM NİSTAGMUS TİPLERİ BİR BULGUDUR YANİ BAŞKA BİR HASTALIĞIN SONUCU ORTAYA ÇIKAN BİR DURUMDUR KENDİ BAŞINA BİR HASTALIK DEĞİLDİR. BU NEDENLE NİSTAGMUSUN DEĞİL NEDEN OLAN HASTALIKLARIN TEDAVİSİ VAR MI DİYE SORMAK DOĞRU OLACAKTIR. NİSTAGMUSA NEDEN OLABİLECEK HASTALIKLAR VE ETKENLER ÇOK FAZLA SAYIDADIR, BU ANSİKLOPEDİK BİLGİYE BURADA YERİMİZ YETMEZ, TIP KİTAPLARINDAN ULAŞILABİLİR.
ÖZETLE; ETKENİN TEDAVİ EDİLEBİLMESİNE BAĞLI OLARAK BAZI NİSTAGMUS TİPLERİNDE ÖNEMLİ SAYILABİLECEK İYİLEŞTİRMELER YAPILABİLİR. BU KONUDA HANGİ HASTANIN HANGİ SORUNDAN ETKİENDİĞİNİ VE BU ÖZELLİKLİ DURUMLA İLGİLİ OLARAK NE TÜR TEDAVİLER UYGULANABİLECEĞİ HER HASTA İÇİN AYRI AYRI İNCELENMELİDİR. GENELLEME YAPMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Mazlum Günhan: Peki Çocukluk yaşlarda Nistagus'un önüne geçilebilir mi?


Prof. Dr. Cumhur Şener: BEYİN VE SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR, TÜMÖRLER VEYA İLAÇ YAN ETKİLERİ DIŞINDA KALAN ÇOCUKLUK ÇAĞI NİSTAGMUSLARINI SORDUĞUNUZU VARSAYIYORUM. BU HASTALIKLARIN SPESİFİK TEDAVİLERİ NİSTAGMUSUN ÖNÜNE GEÇEBİLİR.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN DİĞER NİSTAGMUSLAR ARASINDA; İNFANTİL NİSTAGMUS SENDROMU, LATENT NİSTAGMUS, SPASMUS NUTANS VEYA RETİNA VE OPTİK SİNİR ANOMALİ VE DİSTROFİLERİNE BAĞLI OLARAK NİSTAGMUSLA KARŞILAŞMAKTAYIZ. BUNLAR ARASINDA SPASMUS NUTANS KENDİLİĞİNDEN DÜZELMEKLE BİRLİKTE BİR TÜMÖRE BAĞLI OLUŞMADIĞININ İSPAT EDİLMESİ GEREKEBİLİR. DİĞER TİPLERİNDE İSE EN SIK RASTLANILAN EŞLİK EDEN SORUN KIRMA KUSURU, GÖZ TEMELLİĞİ VE ŞAŞILIKTIR. BU DURUMLARIN DÜZELTİLMESİ ÇOCUKTA NİSTAGMUSU TAMAMEN ORTADAN KALDIRMASA BİLE AZALMASINI SAĞLAYABİLİR.

Mazlum Günhan:Cumhur Bey, peki bu hastalığın tedavisınde hangi yöntemler uygunlanıyor?

Prof. Dr. Cumhur Şener: HER HASTALIKTA OLDUĞU GİBİ ALTTA YATAN NEDENİN DÜZELTİLMESİ ESASTIR. YUKARIDA AÇIKLAMAYA ÇALIŞTIĞIM GİBİ ÖNCELİKLE NİSTAGMUSUN NEDENİ SAPTANMALIDIR. VE NEDENE YÖNELİK TEDAVİ YAPILMASI GEREKİR.
ETKENİN GİDERİLMESİNE RAĞMEN DEVAM EDEN VEYA ETKENİN YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERE BAĞLI OLDUĞU VE GİDERİLEMEDİĞİ NİSTAGMUSTA TEMEL YAPILAN İŞLEMLER ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR;
A. KIRMA KUSURUNUN GİDERİLMESİ
B. KİMİ HASTALARDA KONTAKT LENSLER GÖZLÜĞE GÖRE NİSTAGMUSU AZALTMADA DAHA ETKİLİ OLABİLMELTEDİR.
C. HER İKİ GÖZÜYLE BİRLİKTE GÖREBİLEN HASTALARDA PRİZMALAR YARDIMIYLA FÜZYON KAPASİTESİNİN KULLANILARAK NİSTAGMUSUN YOĞUNLUĞUNUN AZALTILMASI
D. NİSTAGMUSUN YOĞUNLUĞUNUN AZALDIĞI BİR GÖZ VEYA BAŞ POZİSYONU VARSA BUNA YÖNELİK OLARAK GÖZ KASLARININ POZİSYONLARINI DEĞİŞTİRİLMESİ. BU SAYEDE HASTA YORUCU VE GARİP GÖRÜNEBİLECEK BİR BAŞ POZİSYONU KULLANMADAN DÜZ BAKABİLECEK VE GÖZLERİNİN SALLANMADIĞI GÖRME ALANI ARTABİLECEKTİR.
E. EŞLİK EDEN ŞAŞILIĞIN DÜZELTİLMESİ
F. EŞLİK EDEN GÖZ TEMBELLİĞİNİN DÜZELTİLMESİ
G. FARMAKOLOJİK BAZI ETKEN MADDELER KALICI OLMAMAKLA BİRLİKTE KULLANILDIKLARI SÜRE İÇİNDE NİSTAGMUSUN YOĞUNLUĞUNU AZALTABİLMEKTEDİR. BU MADDELERİN HEMEN HEPSİ ASLINDA BAŞKA RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİSİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ OLAN MOLEKÜLLER OLUP, ASLINDA YAN ETKİ OLARAK NİSTAGMUSU AZALTTIĞI GÖRÜLMÜŞ VE BU AMAÇLA NİSTAGMUS TEDAVİSİNDE YAVAŞ OLMAKLA BİRLİKTE YER ALMAYA BAŞLAMIŞLARDIR.
H. HASTALARIN ÖZEL GEREKSİNİMLERİNİ GİDERMEYE YÖNELİK OLARAK AZ GÖRENLERE YARDIM CİHAZLARINDAN FAYDALINABİLİR. BU AMAÇLA YAKINDAKİ MEŞGULİYET İÇİN BÜYÜTEÇ SİSTEMLERİ, UZAKTAKİ AKTİVİTELER İÇİN TELESKOPİK SİSTEMLERİNDEN YARARLANILABİLİR. ÖZELLİKLE OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN MÜFREDATIN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULANACAK HALE GETİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR.

Mazlum Günhan: Peki hocam Nistagmus hastalığı içın yeni gelişmeler var mı?

Prof. Dr. Cumhur Şener:
NEDENE YÖNELİK TEDAVİ ESAS OLDUĞU İÇİN GELİŞMELER SÜREKLİ GÜNDEMDE. BU KONUDA BİNLERCE AKADEMİK MERKEZ SÜREKLİ ÇALIŞMAKTADIR.

Mazlum Günhan: Cumhur Bey, nistagmus hastalığının tedavisinde kök hucre
yönteminden kısaca söz eder misiniz?

Prof. Dr. Cumhur Şener:
YUKARIDA BAHSETTİĞİM NEDENLERLE BU SORU YANLIŞ. NİSTAGMUSUN DEĞİL ANCAK NİSTAGMUSA YOL AÇABİLECEK BAZI RAHATSIZLIKLARIN SADECE KÖK HÜCRE DEĞİL DİĞER GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLERLE DE GİDERİLMESİNE YOĞUN OLARAK ÇABA SARF EDİLMEKTE. ANCAK HERHANGİ BİR YÖNTEMİN TEDAVİ SEÇENEĞİ OLARAK UYGULAMAYA GİREBİLMESİ İÇİN SADECE ETKİNLİĞİ DEĞİL ORTAYA ÇIKARABİLECEĞİ KISA VE UZUN DÖNEMDEKİ YAN ETKİLERİNİN DE DETAYLI OLARAK SAPTANMIŞ OLMASI GEREKLİDİR. NİSTAGMUSTAN RAHATSIZ OLAN PEKÇOK BİREYİN BU GELİŞMELERİ SABIRSIZLIKLA TAKİP ETTİKLERİNİ BİLİYORUM. ANCAK MEDYADA SANSASYONEL OLARAK KOLAYLIKLA YER ALABİLEN BAZI HABERLERİN GERÇEK KAYNAĞINA İNEREK TIP OTORİTELERİ TARAFINDAN NE KADAR KABUL GÖRDÜĞÜNÜN ARAŞTIRILMASIN ÖNERİRİM.

Mazlum Günhan: Son olarak nistagmus hastaları muayene ve bilgi için sizinle nasıl
irtibat kurabilir?

Prof. Dr. Cumhur Şener: ARZU EDEN HASTALAR WWW.CUMHURSENER.COMADRESİNDE AKADEMİK KONULU BAŞLIKTA YER ALAN KİTAPTA NİSTAGMUS VE ŞAŞILIK İLE İLGİLİ OLARAK DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRLER.
NİSTAGMUS RAHATSIZLIĞI OLAN HASTALARIMIZA FAYDALI OLACAĞINA İNANDIĞIM BU SÖYLEŞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Mazlum Günhan: Efendim verdiğiniz bilgilerden dolayı .biz teşekkür ederiz. Ve size iyi çalışmalar diliyoruz.


Sizleri ilgilendiren içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Paylaş

WhatsApp Telegram

7 Yorum:

  1. Acaba tedavi icin hangi hastanrlere başvurabiliriz

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. HOCAM BEN de doğustan var ama tedavısı yok peki benım nereye balktıgım bellı olmuyor en azından nereye baktıgımı duzelte bılırmsıyız yanı ınsanlar nereye baktığımı anlayabılırlşer

    YanıtlaSil
  4. Adsız1/23/2017

    Allah yardımxımız olsun

    YanıtlaSil
  5. sn cumhur şener 5 yıl önce bir albinizmli annesi olarak size geldiğimde benim oğlum hakkında direkt olarak senin oğlun kör sen bu çocuktan hiç birşey bekleme kendi ihtiyacını karşılarsa allaha şükret diyerek tüm hayallerimizi yıkarken bugün hangi cesaretle albinizimli insanlara yardımcı olmak için baş sıralarda listede çıkıyorsunuz şaşırdım.Benim oğlum şu an 1. sınıfa gidiyor ve yaşıtlarıyla birlikte okumayı söktü.Onunla gurur duyuyoru m.İnsanların hayallerini yıkarken dikkatli olursanız bu onlara yapacağınız en büyük iyilik olur.Sizin yüzünüzden benim eşim göz doktorlarına hiç güvenemez oldu saygılaar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız3/26/2018

      Bende doğuştan nistagmus hastasıyım. Malatya da bir doktor bana da sen kendi ihtiyaçlarını kendin görebiliyorsan çok bile dedi hayallerim o am yıkıldı. Ama ailemim desteği ile eğitimime devam ettim okulda hep sınıfım en iyilerimden oldum. Ve üniversiteyi başarı ile bitirdim. Çok şükür kpss ile (e-kpss değil herkesin girdiği kpss) ile 86 puan alarak atandım 2 yıldır öğretmemlik yapıyorum ve öğrencilerim ile gayet başarılı projelere imza atıyoruz. Umut ve azim çok önemli.

      Sil
    2. Adsız3/26/2018

      Şu an KPSS'ye hazırlanan biri olarak bana umut verdiniz Teşekkür ederim iyi çalışmalar kolay gelsin

      Sil

Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.

0